Susret biskupa i ravnatelja odgojno-obrazovnih ustanova

Susret sisačkog biskupa Vlade Košića s ravnateljima osnovnih i srednjih škola, vrtića i učeničkih domova s područja biskupije održan je u ponedjeljak 11. prosinca u Dvorani Juran i Sofija u sisačkom Velikom Kaptolu.

Na početku sve je pozdravila predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko istaknuvši veliku radost zbog ovog susreta koji je postao tradicionalan. Poželjevši svima blagoslovljen i sretan predstojeći Božić, poručila je i kako se jedan takav susret koji ostaje u srcima svih, onaj između Boga i čovjeka, dogodio prije 2000. godina.  

Okupljene je pozdravila i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo Sisačko-moslavačke županije Robertina Štajdohar koja je u svom osvrtu na proteklu godinu istaknula kako doista mogu svi biti zahvalni što su brojne škole i drugi obrazovni objekti stradali u potresu obnovljeni te se sve više učenika školuje u uvjetima koje zaslužuju.

Obrativši se okupljenima, u ime ravnatelja vrtića, ravnateljica Dječjeg vrtića Sv. Marije Magdalene u Selima s. Matea Faltak poručila je kako su odgoj i obrazovanje najplemenitije ljudske djelatnosti. „Djecu i mlade pripremamo za život, a cilj nam je osnažiti ih da se nose s cjelokupnom stvarnošću života. To je jedino moguće ako smo oslonjeni na onoga koji nam dolazi u djetetu iz Betlehema“.

U ime ravnatelja osnovnih škola blagoslovljen Božić i novu godinu zaželjela je voditeljica aktiva ravnatelja i ravnateljica OŠ Vladimira Vidrića iz Kutine Snježana Coha. Ona je zahvalila biskupu i predstojnici Katehetskog ureda na izvrsnoj suradnji te brizi o odgoju i obrazovanju najmlađih.

U ime ravnatelja srednjih škola biskupa i sve okupljene pozdravio je ravnatelj SŠ Petrinja Milan Orlić poručivši da za vrijeme dok se grade zgrade i obnavlja ono materijalno, a ponajviše ono duhovno, misija uvođenja mladih u svijet odraslih nije zaustavljena, te kako su rezultati koje postižu učenici i njihovi mentori u ovim teškim i zahtjevnim okolnostima još vrjedniji.

Na kraju je na dobrim željama i čestitkama zahvalio biskup Košić ustvrdivši kako je ljudska potreba susretati se, izmjenjivati iskustva i razgovarati. Podsjetio je i na Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske te pravo Katoličke Crkve da sudjeluje u odgoju i obrazovanju djece u predškolskih ustanovama te osnovnim i srednjim školama „Vi ste posvećeni odgoju i obrazovanju djece i mladih i želite im dati ono najvažnije, a to je znanje. Uz znanje tu jednako važan i odgoj, a to su vrijednosti koje njima daju njihovi roditelji, djedovi i bake i cijela zajednica. U svemu tome sudjeluje i Crkva i to nije privilegij Katoličke Crkve nego na to imaju pravo i druge vjerske zajednice“, poručio je biskup te se još ukratko osvrnuo na početak rada Katoličke osnovne škole u Sisku i Katoličke gimnazije u Popovači.  Na kraju čestitao je okupljenima Božić i zaželio svima uspjeha i Božjeg Blagoslova u novoj godini.

U glazbenom dijelu programa nastupila su djeca iz Katoličkog dječjeg vrtića Sv. Marije Magdalene u Selima, a kratko predavanje na temu „Od grintanja do zahvalnosti“  održala je i psihoterapeutkinja Maja Jakšić.

Izvor: Sisačka biskupija