Grad Kutina objavio prijedlog odluka o gradskim porezima; u tijeku javno savjetovanje

Grad Kutina objavio je javno internetsko savjetovanje o prijedlozima odluka o gradskim porezima Grada Kutine s obzirom na najavljene izmjene poreznih propisa od 1. siječnja 2024. godine. Javno savjetovanje traje od 20.10 do 20.11.2023. U njemu možete sudjelovati popunjavajući e-obrazac koji možete poslati u Grad Kutinu, a koji ćete pronaći na poveznicama:

https://www.kutina.hr/transparentnost/savjetovanje-s-javno%C5%A1%C4%87u/odluka-o-visini-stopa-poreza-na-dohodak-otvoreno-savjetovanje.html

https://www.kutina.hr/transparentnost/savjetovanje-s-javno%C5%A1%C4%87u/odluka-o-gradskim-porezima-grada-kutine-otvoreno-savjetovanje.html

Što će prijedlog odluke o porezima u Gradu Kutini značiti za građane prenosimo u obavijesti sa službene stranice Grada Kutine: www.kutina.hr.

Građanima VIŠE, Gradu MANJE – za bolji životni standard u Kutini

„Naime, zaposlene osobe koje primaju 700,00 eura bruto prema novoj odluci u prilogu NEĆE plaćati porez Gradu Kutini s obzirom da je povećana razina osobnog odbitka.
Osobe sa primanjem od 1.150,00 eura bruto su plaćale 87,00 eura prireza i poreza mjesečno, dok bi sada plaćale 72,00 eura što je  razlika 15,00 eura mjesečno više koja ostaju zaposleniku, a osobe s primanjem od 2.700,00 eura bruto plaćati će 361,00 euro umjesto dosadašnjih 370,00 eura, što je 9,00 eura mjesečno više u kućni budžet.
Povećanjem poreza na dohodak nastoji se osigurati bolja razina životnog standarda u Gradu Kutini osobama s malim primanjima. Naime, do sada je Grad Kutina uprihodio na godišnjoj razini oko 800.000,00 eura od prireza na  dohodak čiji se dio ovom Odlukom nastoji „vratiti“ u Gradsku riznicu. U svakom platnom razredu osobe će biti na dobitku, no što je veći iznos bruto plaće, to će im „manje ostati“, što će u konačnici rezultirati većim plaćama i smanjenim sredstvima koja će biti uplaćena u Proračun Grada Kutine.
“Spomenutim mjerama nastoje se nadoknaditi sredstva kojima bi se nastavila ulaganja u zdravstvo, obrazovanje, sport, kulturu i infrastrukturu što bez spomenutih sredstava nije moguće. Ovim putem pozivam Vas da se uključite u javno savjetovanje, iskažete svoj stav o navedenoj temi i zajedno odlučimo o budućim projektima Grada Kutine. Spomenuti iznos svakako je od iznimne pomoći najugroženijim građanima, projektima od zajedničkog interesa te smatram kako zajedničkim naporima trebamo nastaviti doprinositi boljitku Grada Kutine i svih naših sugrađana!”,
poručio je gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić.