Predsjednik Sabora primio predstavnike HPS-a, Udruge pčelara “Lipa” i Zajednice udruge pčelara SMŽ

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je 23. ožujka predstavnike Hrvatskog pčelarskog saveza, Udruge pčelara Lipa iz Popovače i Zajednice udruge pčelara Sisačko-moslavačke županije. Uz predsjednicu saborskog odbora za poljoprivredu Marijanu Petir, sastanku je nazočio i Dragutin Keser čiji je bagremov med proglašen najboljim ekološkim medom u svijetu na međunarodnom ocjenjivanju  „APIMIEL 2022“ u Italiji.

Na sastanku se razgovaralo o stanju u pčelarstvu u Hrvatskoj kojim se bavi oko 9 tisuća ljudi, od kojih više od 3 tisuće njih prima državne i europske potpore. Nacionalnim strateškim planom za pčelarski sektor osigurano je 3,7 milijuna eura godišnje. Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković pohvalio je predani rad domaćih pčelara i iskazao im punu potporu. Posebno je naglašena potreba za jasnijim deklariranjem meda na razini Europske unije kako bi se zaštitili proizvodi pčelara na tržištima u zemlji i inozemstvu. Pritom je istaknuo doprinos saborske zastupnice i predsjednice Odbora za poljoprivredu Marijane Petir koja aktivno zastupa njihove interese pri europskim tijelima u zaštiti meda navođenjem zemlje podrijetla i postotnog udjela u mješavinama meda.

Predsjednik Jandroković čestitao je Dragutinu Keseru i njegovom OPG-u na osvojenom prvom mjestu za najbolji ekološki med čime je na najbolji mogući način promovirao Hrvatsku i hrvatsko pčelarstvo u svijetu. Na sastanku su sudjelovali i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet, predsjednik Udruge pčelara Lipa Drago Plaščar i predsjednik Zajednice udruge pčelara Sisačko-moslavačke županije Damir Bukvić.

Izvor: Hrvatski sabor