Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Kao i prethodnih godina i ove godine uz poštivanje svih epidemioloških mjera vezano za pandemiju COVID-19, u vremenskom razdoblju od 20. do 25. studenoga, Policijska uprava sisačko-moslavačka je u suradnji s partnerima, tj. nadležnim Centrima za socijalnu skrb, Centrom za žene „Adela“ i Savjetovalištem za djecu, adolescente i obitelj Petrinja obilježila „Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama“.


 Od 20. do 24. studenoga i na sam dan 25. studenoga, Policijska uprava sisačko-moslavačka je na prikladan način na području Siska, Kutine, Novske, Petrinje, Hrvatske Kostajnice, Dvora i Sunje, obilježila Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Građani su putem informativnih postava informirani o svakodnevnom nasilju nad ženama, o mjestima i mogućnostima podnošenja prijave te kontakt brojevima nevladinih udruga koje su uključene u područje borbe protiv nasilja nad ženama, ali i nasilja u obitelji i među mladima. S ciljem senzibilizacije građana o važnosti nulte tolerancije prema nasilju nad ženama, svim posjetiteljima informativnih postava su podijeljeni promotivni materijali s informacijama o tome kako prepoznati nasilje, koji su to znakovi nasilja na žrtvi te savjeti žrtvi nasilja u obitelji.
 
Statistički podaci ukazuju da je u prvih deset mjeseci ove godine u Republici Hrvatskoj evidentiran 14,85 % manji broj počinitelja prekršaja iz članka 10. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno ukupno 7 024 počinitelja, što je za 1 225 počinitelja manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Na području Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirano je 423 počinitelja ili 12,8 % manje u odnosu na 2019. godinu kada je evidentirano 485 počinitelja.
 
U prvih deset mjeseci ove godine u Republici Hrvatskoj evidentirano je  i procesuirano 1 308 kaznenih djela nasilja u obitelji, što je za 46,1 % više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada je zabilježeno 895 kaznenih djela. Na području Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirana su 53 kaznena djela ili 120,8 % više u odnosu na 2019. godinu kada su evidentirana 24 kaznena djela. Tijekom ove godine ubijeno je 16 žena od kojih su sedmero žena usmrtili njihovi intimni partneri.
 
Prisutni građani su izrazili veliko zadovoljstvo ovakvim načinom promocije i senzibilizacije javnosti te su podržali sve aktivnost koje se provode. U provođenju spomenutih preventivnih aktivnosti svojim prisustvom na Info postavu u Petrinji podršku je dao gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.