Intervju s gradonačelnikom Popovače – osvrt na Dan grada

Grad Popovača 21. lipnja proslavio je svoj Dan. Uz svečanu sjednicu Gradskog vijeća tom se prilikom održava i bogat sportski te kulturno-zabavni program koji se odvijao tijekom cijelog mjeseca, a kao kruna aktivnosti održani su koncerti Miroslava Škore i Lidije Bačić. O aktivnostima koje su obilježile prethodno razdoblje, ali i planovima za ono koje je pred nama pročitajte u razgovoru s gradonačelnikom Josipom Miškovićem koji slijedi:

Grad Popovača i ove je godine veliko gradilište.  Koje su se najznačajnije investicije i aktivnosti provodile u proteklom razdoblju, odnosno, koje se trenutno provode?

Na kraju prve polovice godine možemo izraziti zadovoljstvo tijekom realizacije planova rada koje smo definirali za 2024. Među najznačajnijim projektima koje smo uspješno završili svakako je rekonstrukcija središnjeg popovačkog trga kao i uređenja novih prostora gradske uprave. U sklopu ovog projekta izgradili smo i novo parkiralište iza ovog objekta proširivši tako postojeći parking nasuprot župne crkve i vatrogasnog doma za 30 mjesta. Planiranom dinamikom odvijaju se i radovi na izgradnji Pješačke staze u Podbrđu. Grad je realizirao kupnju zgrade INA-e u središtu Popovače te kreće u preuređenje ovog objekta za potrebe novoosnovane Katoličke gimnazije koja će od predstojeće školske godine s radom privremeno započeti u OŠ Zorke Sever. Jedan od značajnijih projekata na kojemu se aktivno radi je izgradnja novog dječjeg vrtića u Kolodvorskoj ulici Popovači procijenjene vrijednosti od 4,5 mln eura za kojeg je Grad ostvario bespovratna sredstva iz NPOO-a u iznosu od 2,3 mln eura, a čija je realizacija planirana u 2026. godini. U tijeku su radovi na proširenju vodovodne mreže u naseljima Voloder, Gornja Gračenica, Moslavačka Slatina i Popovača, nastavljeno je uređenje mjesnih groblja, prostora popovačkog Sajmišta kao i Kuće meda u Strušcu te Pučkog doma u Osekovu, a započinjemo i sa provedbom digitalizacije kina u Domu kulture Popovača. Nastavljeno je i opremanje Komunalnih servisa d.o.o. kroz nabavu novog vozila, spremnika za prikupljanje otpada, čistilica…. Sukladno definiranom planu provodi se redovno održavanje i asfaltiranje nerazvrstanih cesta te proširenje javne rasvjete odnosno izmjena iste LED lampama. Kroz aktivnosti izrade izmjena i dopuna urbanističkog i prostornog plana stvaraju uvjeti za provedbu privatnih i javnih razvojnih projekata, a kroz kontinuiranu komunikaciju sa Mjesnim odborima i građanima pojedincima aktivno se radi na rješavanju njihovih komunalnih potreba.

Važno je spomenuti i niz mjera kojima Grad, između ostalog, potiče gospodarstvenike, mlade te sugrađane starije životne dobi.

Grad je uspješno nastavio provoditi niz različitih mjera kako bi osigurao kvalitetne uvjete za život na ovom području, kako mladih, tako i sugrađana starije životne dobi. U tom se smislu ističe nastavak osiguravanja potpora za novorođenčad i kupnju prve nekretnine, kao i provedbe projekta „Zlatne ruke za zlatnu dob“ kroz program ZAŽELI u trajanju od 33 mjeseca, čime smo osigurali trajniju podršku za 200-tinjak starijih i nemoćnih sugrađana, a istovremeno i dulje zapošljavanje 30 žena žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Od ostalih mjera vrijedi spomenuti kako potičemo gospodarstvenike pri zapošljavanju novih djelatnika, a sufinanciramo im i kamate na poduzetničke kredite, nastavljena je i isplata subvencija poljoprivrednicima, kao i uskrsnice i božićnice našim umirovljenicima s malom mirovinom. Spomenut ću i dio zdravstvene zaštite, a za koju Grad također izdvaja određena sredstva kako bi nivo bio što bolji. Kada je riječ o društvenom životu naše lokalne zajednice, od početka godine pa do sada uspješno su organizirane sve planirane manifestacije te osigurana podrška radu udruga građana, sportskih klubova, vatrogasnih društava kao i kapitalna ulaganja u sakralne objekte na ovom području.

Povodom Dana Grada donesena je i Odluka o dodjeli javnih priznanja, a pripremljen je i bogat program.

Nagradu za životno djelo dobio je naš pedijatar, dr. Zvonimir Almaš. Godišnje nagrade dobili su tvrtka PharmaS i Ljubomir Fridrih, a Javna priznanja dodijeljena su Mati Šuleku i Jasminki Draganić. To su ljudi i poduzeće koji su ostavili traga u prošloj, ali i prijašnjim godinama. Ostavili su traga na gospodarske, društvene i zdravstvene aktivnosti. Predložile su ih uglavnom udruge i pojedinci, a izabrao ih je nadležni Odbor. Dodjelom nagrada odajemo im počast za trud i rad za dobrobit Grada.

Kao i svake godine, i ove smo  zajedno s gradskom Turističkom zajednicom, ali i našim ustanovama, Komunalnim servisima Popovača, udrugama i župama pripremili bogat program s raznovrsnim aktivnostima, od onih sportskih, kulturnih pa sve do zabavnih, a koje su se već počele odvijati od početka lipnja. Na sam Dan Grada održan je koncert Miroslava Škore, te misno slavlje sa popratnim sadržajima jer slavimo i našeg nebeskog zaštitnika sv.Alojzija Gonzagu. 22. lipnja koncert će održati i Lidija Bačić. Uz Dan grada i dio naših naselja slavi svoje zaštitnike, pa smo imali Vidovo, Antunovo i Lipanjske susrete te manifestacije koje idu uz njih. U sklopu Ivanja u Gornjoj Jelenskoj održat će se koncert Sandre Bagarić na Jelengradu.

Obilježavajući Dan našeg grada, mogu istaknuti snažan ponos činjenicom da je Popovača ugodna sredina poželjna za život, te izraziti duboko poštovanje i zahvalnost svim generacijama koje su utkale sebe u njezin razvoj. Iskreno hvala svim sugrađanima koji svakodnevno, svatko na svoj način, predano i ustrajno pridonose razvoju naše Popovače.