Dani Korici nagrada za životno djelo; DVD-u Ilova godišnja nagrada Grada

Potvrdom Gradskog vijeća Kutine, Dane Korica ovogodišnji je dobitnik nagrade za životno djelo. Poznati atletičar rodom je iz Kutinske Slatine odakle je pronio ime svoga kraja diljem svijeta vrhunskim atletskim rezultatima koji su široko prepoznati i čiji je doprinos sportu vrlo značajan.

  Godišnja nagrada Grada Kutine pripast će vatrogascima DVD-a Ilova za njihov nesebičan i human rad u vatrogastvu obilježavajući pritom i 130 godina djelovanja njihovog društva. Ovo nije nagrada samo DVD-u Ilova već i svim vatrogasnim društvima Kutine koji su svoju nesebičnost i humanost dokazali i u vrijeme lanjskog nevremena kada su odradili veliki posao na sanaciji šteta. Gradonačelnik Zlatko Babić izrazio je zadovoljstvo što će uručiti nagrade Dani Korici i DVD-u Ilova koji su u svojim domenama dali važan doprinos Kutini.

  Na sjednici su najavljene i nove mjere za poticaj poduzetnicima. Predstavio ih je pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić. Riječ je o bespovratnim poticajima za opremu, nove tehnologije i konkurentnost, potporama za samozapošljavanje, novo zapošljavanje, obrazovanje i sezonske poslove u poljoprivredi te poticajima za ulaganje u turističke projekte. „Nastavljamo s mjerama od kojih su neke bile u prekidu jedno dvije godine, ali evo sada idu ponovo. To su mjere koje su jako dobro prihvaćene od naših gospodarstvenika, pogotovo malih poduzeća, obrta i OPG-ova“, rekao je gradonačelnik. Potpore su ove godine uvećane i iznose 112.900 eura, a natječaji će biti otvoreni početkom srpnja.  


 Većina dnevnog reda odnosila se na izvješća. Predstavnici Policijske postaje Kutina Ivica Dragić iz prometne policije i Zoran Ferenčak načelnik kutinske Policijske uprave prezentirali su statističke podatke stanja u prometu i stanja sigurnosti koji su zadovoljavajući.

Vijećnici su se aktivno uključili u raspravu tražeći rješenja problema u prometu na pojedinim lokacijama, ponajviše županijskim i državnim prometnicama. Načelnik Ferenčak u globalu je zadovoljan stanjem sigurnosti, naglasio je vrlo dobru razriješenost kaznenih djela i predložio uvođenje kamera na prilazu gradu što bi uvelike pojačalo sigurnost i pomoglo policiji u radu.

 Izvješće o nezaposlenosti i zapošljavanju podnijela je predstojnica HZZ-a Kutina Sonja Đozo Repić istaknuvši kako zavod u 2023. bilježi povećanje nezaposlenosti za 8,7% u odnosu na prethodnu godinu što je nominalno 70-tak osoba više, a njih oko 50 dolazi iz Petrokemije. Jednim dijelom u ovoj su se brojci našle i žene koje su radile kroz projekt Zaželi, prestankom projekta. Zavod za zapošljavanje provodi aktivnu politiku zapošljavanja, te ističu i dobar interes za otvaranje obrta uz poticaje za samozapošljavanje.

 Prezentirana su izvješća Zajednice sportskih udruga, Gradskog saveza KUD-ova te Vatrogasne zajednice. Zajednička im je uključenost velikog broja sudionika u njihove aktivnosti koje su vidljive kako u sportu, radu folklornih društava, tako i u vatrogastvu koje je lani imalo puno veći broj intervencija nego obično.

 Direktori gradskih poduzeća Moslavine d.o.o., Eko Moslavine i Komunalnih servisa, te Razvojne agencije MRAV i Moslavačkog lista ukratko su predstavili svoja izvješća. Direktor Moslavine d.o.o. Mijo Šepak osvrnuo se na Aglomeraciju i u tom smislu povlačenje EU sredstava, ali i aktualno pripajanje komunalnih društava Moslavini d.o.o. Direktor Eko Moslavine Danijel Husnjak prezentirajući podatke istaknuo je povećanje korisnika njihovih usluga za 3%, smanjenje miješanog komunalnog otpada no i postojeće probleme s divljim deponijama.

Vijećnik Ivica Glibo komentirao je rad oba poduzeća istaknuvši kako je Moslavina d.o.o. godinama radila na stvaranju uvjeta za današnji status koji ima kao Društvo koje preuzima ostala komunalna društva, a vezano uz Eko Moslavinu kutinsko reciklažno dvorište ocijenio je urednim i dobro organiziranim, a novi način prikupljanja glomaznog otpada efikasnijim od dosadašnjeg.

Vijećnik Laburista Momir Rajšić u raspravi je ukazao da postoje pojedini slučajevi gdje se naplati komunalnog otpada treba pristupiti individualno bez obzira na zakonski utvrđene limite. Kod izviješća Komunalnih servisa bilo je govora o tržnici, kao jednom od njihovih sektora rada, koja je u minusu i teško je održiva. Manje je prodavača i situacija je teška i za male OPG-ove. “Ukoliko želimo imati tržnicu doći ćemo do toga da će se ona morati sufinancirati“, ističe Lenić.

 Direktor RA MRAV Tomislav Kojundžić predstavio je tom prilikom projekte među kojima detaljnije geotermalna istraživanja, dok je direktor Moslavačkog lista Zoran Zovko vijećnicima ukratko predstavio financijske podatke o poslovanju društva koji su pozitivni. Izvješće o radu Civilne zaštite podnio je pročelnik ureda gradonačelnika Robert Kolenc, zamjenik načelnice stožera CZ Ivane Grdić, koji je pohvalio sve članove koji volontiraju i koji su odradili zahtjevan posao tijekom lanjskog nevremena.

U raspravi je istaknuta važnost Civilne zaštite osobito u današnjim globalnim političkim okolnostima. Važnost što veće edukacije u tom smjeru naglasio je nezavisni vijećnik Dragutin Vagner, dok je vijećnik Robert Krpes (OiP) predložio da se pokušaju stvoriti uvjeti u suradnji s RA MRAV za eventualno povlačenje EU sredstava u sektoru CZ koja ima sve veću važnost na razini cijele Europe.(gp)