Održana radionica o sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća

Sisačko-moslavačka županija u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost organizirala je u Strukovnoj školi Sisak informativnu radionicu za građane o programu energetske obnove obiteljskih kuća.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost krajem prosinca 2023. godine objavio je uvjete i kriterije za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća u 2024. godini, a objava javnog poziva i zaprimanje prijava počinje 13. ožujka 2024. godine.

„Ovaj poziv Fonda za energetsku obnovu obiteljskih kuća jedan je od najvećih s rekordnom alokacijom od 120 milijuna EUR. Građani se mogu prijaviti za različite mjere, od energetske obnove pa do obnovljivih izvora energije. Također, važno je istaknuti kako će se ovog puta projektne prijave zaprimati putem aplikacije što će Fondu omogućiti da brže i kvalitetnije obradi prijave“, izjavio je zamjenik direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mirko Budiša.

Građane je na radionici u ime župana Ivana Celjaka uvodno pozdravio zamjenik Mihael Jurić.

„Drago mi je što možemo ugostiti predstavnike Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uoči same objave natječaja za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Mjere obuhvaćene ovim natječajem su kvalitetne i dobre, a prema informacijama s terena jasno je da za ovaj javni poziv postoji i veliki interes naših građana“, rekao je Jurić.

Zamjenik Jurić istaknuo je kako i Sisačko-moslavačka županija posljednjih godina aktivno provodi politiku poboljšanja energetske učinkovitosti što je vidljivo iz niza energetski obnovljenih objekata.

„Veći dio objekata u vlasništvu Županije ili u vlasništvu ustanova kojima je Županija osnivač već je energetski obnovljen. Također, u ovome trenutku Sisačko-moslavačka županija obnavlja i niz objekata oštećenih potresom u području zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi i važno je istaknuti kako će svi objekti biti obnovljeni prema najvišim standardima energetske učinkovitosti, uključujući postavljanje energetski učinkovite vanjske ovojnice, ugradnju toplinske izolacije prema vanjskim i negrijanim prostorima, zamjenu stolarije, rasvjete, ali i sustava grijanja koji će osigurati manju potrošnju energije“, istaknuo je Jurić.

Radionica je okupila stotinjak građana koji su imali priliku saznati sve informacije o uvjetima sufinanciranja, potrebnoj dokumentaciji i načinu prijave, ali i postaviti konkretna pitanja vezana uz ovaj natječaj na koja je građanima odgovarala načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Rajčić.

Za sufinanciranje mjera energetske obnove, prijaviti se mogu vlasnici i suvlasnici čije kuće imaju do 600 m2 i/ili do tri stambene jedinice te više od 50% površine namijenjene stanovanju. Uvjet za sufinanciranje je da prijavitelji u toj kući imaju prebivalište, uredno vlasništvo te odgovarajući dokaz da je kuća u cijelosti legalizirana. Ovisno o postotnom učešću i planiranim mjerama energetske obnove, maksimalni iznos poticaja iznosit će 62.120 EUR po prijavi.

Za kuće oštećene u potresu će biti moguće dobiti do 80% prihvatljivih troškova investicije, dok svi drugi vlasnici obiteljskih kuća mogu računati na do 60% sufinanciranja.