Korizmena duhovna obnova u Osekovu

Korizmena duhovna obnova, u sklopu velike duhovno-materijalne obnove Sisačke biskupije, održana je od petka, 8. ožujka do nedjelje, 10. ožujka u Osekovu, a započela je cjelodnevnim euharistijskim klanjanjem.

Župljani župe Osekovo bili su pod duhovnim vodstvom Euharistijske zajednice Srca Isusova i Marijina „Omnia Deo – sve Bogu”, točnije pod vodstvom njihovog utemeljitelja don Josipa Radića, svećenika koji je u Hrvatskoj istaknut i poznat po nadahnutim i dubokim duhovnim nagovorima, pružanju pomoći ljudima kroz osobne duhovne razgovore te držanju brojnih duhovnih obnova. Euharistijska zajednica Srca Isusova i Marijina nastala je po duhovnom nadahnuću don Josipa Radića i već je više godina prisutna i djeluje u nekoliko hrvatskih biskupija, s očitim dobrim duhovnim plodovima. Trenutno je don Josip Radić župnik in solidum župe sv. Antuna Padovanskog Sesvetska Sela.

Duhovni program nastavio se molitvom krunice, tijekom koje su vjernici imali priliku pristupiti sakramentu pomirenja. Nakon toga, vjernici su sudjelovali u pučkoj pobožnosti križnog puta razmatrajući o patnjama našeg Spasitelja kojeg je predvodio đakon Mario Šarić (rodom iz BiH), koji je u službi zajednice “Omnia Deo”.

Misno slavlje predvodio je don Josip Radić, a suslavio župnik vlč. Dražen Lauc. Svečano misno slavlje animirao je župni zbor i orguljaš Zlatko Dokmanić. Don Josip Radić je u homiliji tumačeći Božju Riječ govorio o važnosti molitve. Osvrnuo se na proroka Malahija, koji je izabranom narodu navješćivao potrebu da promijene život, tako da ga usmjere prema Bogu. U tom smjeru su i današnji kršćani pozvani da ponovno uspostave prisniji odnos s Bogom kroz molitvu, istaknuo je don Josip. Nadalje je objasnio da “ne moli Boga onaj koji ne voli Boga, već onaj koji voli Boga”. Don Josip je homiliju zaključio objašnjenjem kako je molitva naš čin ljubavi prema Bogu te upozorio da:  “onaj koji moli, spašava se, a onaj koji ne moli, propada”.

Sljedeći dan u subotu, 9. ožujka održan je Tradicionalni križni put kroz župu Osekovo. U pobožnosti na spomen Isusove muke sudjelovalo je stotinjak vjernika župe Osekovo svih uzrasta, među vjernicima su bili i ovogodišnji krizmanici i prvopričesnici, a vjernici su putem nosili veliki drveni križ. Križni put je predvodio vlč. Dražen Lauc, a uz zadržavanje na postajama, sudionici su obišli i kapelicu sv. Katarine u Strušcu, kapelicu Majke Božje u Potoku te kapelu sv. Roka u Donjoj Jelenskoj.

U nedjelju, 10. ožujka na četvrtu korizmenu nedjelju, koja se još zove Laetare (radujte se) odvio se zadnji dan trodnevne duhovne obnove župe Osekovo, svečanim misnim slavljem. Don Đuliano Trdić, župnik župe sv. Antuna Padovanskog iz Sesvetskih Sela posjetio je župu Sv. Ane sa svojim subratom Grgom Marković (rodom iz Solina), koji je na putu prema svećeništvu, i župljanima uputio mnoštvo riječi nadahnutim Duhom Svetim. U homiliji je don Đuliano naglasio kako je spasenje čovjeka isključivo Božja inicijativa, a od čovjeka se očekuje otvoreno srce i vjera. Međutim, čovjekova vjera mora biti ljubavlju djelotvorna, te nije dovoljan samo krsni list, naveo je don Đuliano Trdić.

Na završetku duhovne obnove, župnik Dražen Lauc uputio je zahvalu Trojedinom Bogu za sve milosti, ali i svim vjernicima, koji su se odazvali na aktivno sudjelovanje. Naglasio je važnost molitve krunice u obitelji, koja je predokus vječnog života.