Nova medicinska oprema

Sisačko-moslavačka županija osigurava svojim stanovnicima najbolje uvjete za zdravstvenu skrb, dijagnostiku i liječenje, čemu svakako doprinosi i najmodernija medicinska oprema vrijedna 7,8 milijuna eura koju je jedino Sisačko-moslavačka županija, kao korisnik Fonda solidarnosti EU, uspjela nabaviti.

Budući da je dio te vrijedne opreme već nabavljen i nalazi se u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“, istu je obišao župan Ivan Celjak.

„Za kvalitetno zdravstvo, potrebna su tri elementa. Prvi element su izvrsni liječnici, liječnice te medicinsko i ne medicinsko osoblje koje mi imamo. Drugi element je infrastruktura gdje smo dio objekata završili, dok će dio biti završen do kraja ove godine. Treći element je vrhunska oprema koju smo nabavili. Kada skupimo ova tri elementa imat ćemo najbolji i najmoderniji zdravstveni sustav u Hrvatskoj što nam je i cilj“ – izjavio je župan Celjak prilikom obilaska.

Na odjelu ginekologije nabavljena je magnetna stolica koja stimulira mišiće zdjeličnog dna uz pomoć specijalno konstruirane stolice, a kojom  dobivamo siguran i učinkovit način liječenja urinarne inkontinencije kod žena. Jako veliki benefit za pacijente je i laparoskopski stup posljednje generacije koji omogućava operacije minimalno invazivnim postupkom što omogućuje brži opravak pacijenta i kraći boravak u bolnici.

Najkvalitetnijim uređajima može se pohvaliti i odjel radiologije koji je dobio dva nova UZV uređaja, RTG uređaj za klasičnu radiologiju i CT uređaj. Novonabavljeni uređaju omogućuju visoku kvalitetu dijagnostike i visoku kvalitetu slikanja pacijenata posebno kod polutraumatiziranih pacijenata koje više nije potrebno pomicati s kreveta na kojima su pristigli.

Odjel za transfuzijsku medicinu sada ima četiri nove medicinske centrifuge koje omogućuju predanalitiku uzoraka u brzom razdoblju tako da se rezultati pretrage jako kratko čekaju. Dva transportna frižidera za krvne pripravke, ledenice za plazmu, medicinski frižider za sigurno čuvanje krvi i krvnih komponenti, oprema je kojom je transfuzijska služba podignuta na vrlo visoku razinu. Nabavkom suvremenom 4D ultrazvuku najviše klase odjel za kardiologiju također je unaprijeđen kao i gastroenterološka i endoskopska ambulanta koje sada imaju novi gastroskopski stup, videogastroskop i kolonoskop.

Ravnatelj OB „Dr. Ivo Pedišić“, Igor Vrga istaknuo je kako je ovo povijesno ulaganje u bolnički sustav koje se nikada do sada nije dogodilo niti u jednoj općoj bolnici u Hrvatskoj.