Ukrašavanje pisanica voskom

U Muzeju Moslavine Kutina, a uoči najvećeg kršćanskog blagdana – Uskrsa, održana je radionica ukrašavanja pisanica voskom.

Kako je tom prilikom pojasnila kustosica Etnografskog odjela i voditeljica radionice Silvija Kantolić, riječ je o tradicijskom načinu ukrašavanja jaja, jednog od najpoznatijih simbola Uskrsa.

„Po jajetu se piše rastopljenim, vrućim voskom. Ovisno o tome koliko boja želimo imati na svojoj pisanici, toliko slojeva voska i nanosimo. Paziti moramo na nekoliko stvari, među kojima i na način nanošenja voska, dakle, za jedan znak koji prenosimo potrebno nam je jedno umakanje u vosak, te paziti moramo i na redoslijed umakanja u boje, a to činimo od svjetlijih, dakle od žute i narančaste prema crvenoj, plavoj i ljubičastoj. Na kraju, svaku pisanicu trebamo premazati slaninom kako bi postigla željeni sjaj.“ – pojasnila je Silvija Kantolić.

Uz pomoć voditeljice, okupljene su polaznice uspješno svladale ovu tehniku, a dio njih odlučio je kako će upravo na ovaj način ukrasiti ovogodišnje pisanice u svojim domovima.

„Drago mi  je jer imamo dosta ljudi koji su zainteresirani, ne samo za ovu, već i za druge tradicijske načine ukrašavanja pisanica, te na taj način imamo prilike prenijeti našu tradiciju na nove generacije“ – poručila je na kraju radionice kustosica Etnografskog odjela Silvija Kantolić.

Dodati treba kako se u sklopu stalnog postava Etnografskog odjela nalazi i dio posvećen upravo Uskrsu i uskrsnim običajima u Moslavini, kao i veliki broj pisanica. Navedeni se eksponati mogu razgledati u redovno radno vrijeme Muzeja.