Župan s dobitnicima “Suncokreta ruralnog turizma”

Župan Ivan Celjak u Popovači je 22. siječnja primio predstavnike dobitnika priznanja „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“. Riječ je o nagradi koju već 11. godinu za redom dodjeljuje Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, stoga je susretu nazočila i predsjednica udruge Dijana Katica.

Kako je pojasnila,“Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ jedinstvena je nagrada u Hrvatskoj, a i šire, vezana za ruralni turizam, a dodjeljuje se u osam kategorija najboljim programima, projekatima ili aktivnostima kako bi se očuvala hrvatska izvornost, omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva.

Ove se godine u izboru našlo čak 197 prijavitelja, a 86 ih je dobilo povelje ili posebna priznanja. Od 11 prijavljenih s područja Sisačko-moslavačke županije, 6 ih je nagrađeno. 

Zlatnu povelju u kategoriji Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka osvojila je Vinarija Trdenić, Srebrne povelje u kategoriji Tradicijska (ruralna) gastronomija osvojila je Moslavačka priča, a u kategoriji Ruralno turistički projekti Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, Brončane povelje osvojili su Drvena kuća Babylonica  u kategoriji  Moderna (ruralna) domaćinstva, Ruralna kuća Trnovka u kategoriji Tradicijska (ruralna) domaćinstva te  Muzejsko zavičajna zbirka Grada Novske – Muzejska zbirka Sajko u kategoriji Ruralno turistički projekti.

Predlagatelj kandidata bila je Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije, koja je podmirila i kotizaciju za prijavu kandidata.

Župan je u ovoj prigodi čestitao dobitnicima nagrade Suncokret ruralnog turizma: „Svojim radom naši pružatelji usluga razvijaju čitavu Županiju, a rezultatima rada doprinose njenoj promidžbi. U prošloj godini imali smo porast od 5% kada je riječ o noćenjima, imali smo 68 647 noćenja, što je također jedan od pokazatelja kako se turizam razvija. Sisačko-moslavačka županija podupire brojne manifestacije, u kojima sudjeluje županijska Turistička zajednica za čiji rad izdvajamo 70 000 € godišnje. Što se tiče doprinosu razvoja turizma SMŽ, ove godine krećemo s novim programom koji se zove Turizam plus SMŽ, osigurali smo 160 000 € za javni poziv, a putem tog javnog poziva financirat ćemo razvoj sadržaja u području turizma, budući da želimo povećati i kvalitetu i standard u pružanju usluga. Maksimalna financijska potpora bit će do 15.000 € ili 70 % ukupnog iznosa investicije, a sredstva će biti usmjerena na izgradnju bazena, sauna, kušaonica, adrenalinskog parka, jer želimo sa više sredstava pomoći razvoju turizma. Predviđeno je i 10 000 € za promidžbu naših pružatelja usluga u turizmu, jer uz razvoj sadržaja, naravno da je važna i promidžba.“-  rekao je župan Ivan Celjak.

Uz velika investicijska ulaganja u zdravstveni turizam, odnosno u Top Terme i Jodno lječilište, Županija pokreće i podupire razvoj gospodarstva novim programima za lokalno stanovništvo koje svoje djelatnosti razvija u području turizma. Veliki je to sustav koji mora imati zaokruženu podršku, pojasnio je župan.

Predsjednica udruge „Klub članova Selo“, Dijana Katica rekla je kako suncokreta ima svugdje, te je cilj ovog ocjenjivanja da on stoga i zalazi u svaki kutak naše zemlje. Naime, ova nagrada nije samo priznanje, nego, zahvaljujući medijima, predstavlja i jednu dugoročnu promidžbu koja ide u svijet. „Mi ozbiljno pristupamo ocjenjivanju. Obilazimo sve kandidate i potom se sastaje naše povjerenstvo koje broji između 13 i 15 članova koji su stručnjaci iz područja turizma, ali i predstavnici kulture, arhitekture, poljoprivrede, ruralnog razvoja i filma.“ – pojasnila je Katica i dodala kako se na ovaj način stvara mreža dobitnika „Suncokreta“, a s kojima se ostaje u stalnom kontaktu, provode se različite edukacije te ih se uči kako interpretirati vlastiti proizvod.

Tomislav Trdenić, dobitnik Zlatne povelje i domaćin ovog susreta, rekao je kako je ovo vrijedno priznanje njemu i njegovoj obitelji zapravo poticaj za budućnost i za nastavak rada: „Takvih nagrada treba biti što više, trebamo imati potporu od lokalnih i regionalnih zajednica. Trebamo se što više nalaziti, družiti i razmjenjivati ideje.“ – naglasio je Trdenić.