Vincekovo u Velikoj Ludini

Uoči blagdana sv. Vinka, zaštitnika vinogradara, vinograda i vina, 25. godinu zaredom u Općini Velika Ludina organizirano je prigodno obilježavanje početka nove vinogradarske godine.

Ovoga puta, Udruga voćara i vinogradara Moslavina ceremoniju buđenja vinograda i prvog orezivanja vinove loze, održala je u vinogradu obitelji Conjar u Kozinšćaku iznad Gornje Vlahiničke.

Ceremoniju je tradicionalno, uz tamburaše i pajdašice iz KUD-a „Mijo Stuparić“ predvodio Vladimir Bohatka. Zadovoljan odazivom uzvanika, bio je predsjednik udruge Darko Kovačić.  „Na ovaj najveći blagdan svih vinogradara, a kako bi započeli Novu vinogradarsku godinu, skupio se veliki broj naših vinogradara i vinara, te vinskih prijatelja, što me izuzetno veseli.  Nadamo se da ćemo lanjsku godinu što prije zaboravitim te da će nas pratiti dobro vrijeme i da će kvaliteta proizvedenog ove godine biti dobra kako bi se s dobrim razlogom okupili na proslavi kod jednog od naših vinogradara.“ – rekao je Kovačić te zahvalio domaćinima, Višnji i Robertu Conjar.

Okupljenima se na dolasku zahvalila i domaćica koja je istaknula kako je vinograd naslijedila od roditelja, a zasadio ga je davne 1956. godine njezin djed Josip Pomahač. Danas uz škrlet i sivi pinot uzgaja i graševinu te moslavac i ružicu.

Prema tradicijskom obredu, a kako i nalaže stari običaj u Moslavini, trsovi su okićeni kobasicama i špekom, a potom i poškropljeni vinom. Domaćica je orezala i tri grančice s po tri pupa koje će držati na toplome, a kako bi se i sama uvjerila u ono što svi vinogradari žele, plodnu i rodnu novu vinogradarsku godinu.

Vinograde je tom prilikom blagoslovio velikoludinski župnik, vlč. Josip Bulat, a manifestaciji je među brojnim građanima i predstavnicima lokalnih udruga nazočilo i vodstvo Općine Velika Ludina, načelnik Dražen Pavlović te predsjednik Općinskog vijeća Vjekoslav Kamenšćak.

Na kraju, nezaobilazno je bilo druženje uz kuhano i sirovo vino, kolače te pečene kobase i špek.