Obilježeno Vincekovo u Popovači

Članovi Udruge vinogradara i voćara „Škrlet“ i ove su godine, tradicionalno, ispred Vinskog podruma u Popovači, organizirali proslavu blagdan Svetog Vinka, zaštitnika vinogradara, vinograda i vina.

Tradicionalan obred vodio je Vlado Dutković, a pratilo ga je veselo druženje gostiju, uz slasne kobasice i špek te  domaću vinsku kapljicu.

Predsjednik Udruge „Škrlet“ Igor Kovačević tom je prilikom podsjetio na prošlu vinogradarsku godinu koja je zbog vremenskih prilika bila izazovna, no, čiju su rezultati na kraju bili dobri. Uspješniju i plodniju, zaželio je stoga ovu novu, tek započetu godinu, te je zahvalio okupljenima na dolasku i podršci u organizaciji ovog tradicionalnog događanja.

Kao u tradicionalnom obredu vezanom za Vincekovo, koji je jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana, trsovi su se okitili kobasicama i slaninom, a koji znakovito predstavljaju želju za plodnošću i dobrim urodom,  potom su poškropljeni starim vinom, da bi se na kraju orezale tri grane grančice s tri pupa. One se stavljaju u vodu i drže na toplom, a kad loza potjera, prognozira se kakva će biti vinogradarska godina.

Dobro upoznat s ovim običajem je i zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić, koji je i sudjelovao u ceremoniji.

Vinogradarstvo i vinarstvo u ovom kraju ima budućnost s obzirom da Udruga ima sve više članova, a posebice mladih, koji će jednoga dana nastaviti ovu tradiciju.

Vinograde je ovom prilikom blagoslovio vlč. Ivan Petrović, upravitelj Župe Popovača.