Povodom 20. godišnjice SSUUHH promovirana knjiga „Hrvatski hladnokrvnjak – izvorna pasmina konja“

U Osekovu je 19. siječnja promovirano novo izdanje dr.sc. Mate Čačića, „Hrvatski hladnokrvnjak – izvorna pasmina konja“.

Ovo djelo nastalo je na inicijativu Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka s ciljem očuvanja naše izvorne pasmine konja, a povodom njihove 20. godišnjice uspješnog rada.

Knjigu su predstavili predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka Miško Šklempe, autor Mato Čačić i recenzenti. 

Kako se moglo čuti, knjiga kroz više od 330 stranica opisuje kako je nastaj taj izvorni hrvatski konj, te kako je njegov broj varirao tijekom godina. Danas, njegova populacija broji više od 10 tisuća grla, no, prije samo nekoliko godina, bio je pred izumiranjem. Uz kvalitetan rad Saveza koji je opisan od samo osnutka, današnjem stanju pripomogle su brojne mjere i potpore, ali i uzgojni programi, o kojima također govori ovo djelo.

Događaju su nazočili brojni gosti, između ostalog, gradonačelnik Popovače Josip Mišković, zamjenik župana Mihael, Jurić te saborski zastupnici Željko Lenart i Marijana Petir.

Čestitavši Savezu i autorima na ovom izdanju tom su prigodom izrazili i podršku u njihovom daljnjem radu, a za koji ne sumnjaju da će biti uspješan.

Ova publikacija uzgajivačima je samo dodatan poticaj za daljnji uspješan rad, odnosno potvrda da uzgoj ove izvorne pasmine, ima budućnost.