O kogeneracijskom postrojenju na županijskom aktualcu

Tijekom Aktualnog sata 22. sjednice Županijske skupštine vijećnici su iskazali interes za niz tema.

Vijećnica Ljiljana Lampert (MOST) iz Kutine tom se prigodom osvrnula na Prostorni plan županije čijim se usvajanjem omogućuje izgradnja kogeneracijskog postrojenja na gorivo iz neopasnog otpada u Kutini, budući da se spomenuto postrojenje imenuje građevinom od županijske važnosti.

Kako je pojasnila, građani Kutine svojim su potpisima jasno dali do znanja da ne podržavaju ovo postrojenje u gradu. „Ovaj prijedlog smatram velikom manipulacijom gradonačelnika Kutine kao izgovor za prenošenje odgovornosti s lokalne na višu razinu, a radi stava građana. Ovo ne može i sigurno nije inicijativa županije, budući da smo već ranije imali prilike čuti stav našeg župana o tome. Tvrtka Eko reci park d.o.o. iz Vukovara dobila je lokacijsku dozvolu u gospodarskoj zoni u Kutini. Radi se o megaspalionici plastike kapaciteta 25 tona na sat. RH nema toliku količinu otpada plastike, što znači da bi se trebalo uvesti barem 80 tisuća tona plastike. Zbog prometnog položaja naše županije, ta bi se plastika doslovce slijevala u naš grad. Građani Kutine su rekli veliko „NE“ na prosvjedu i svojim potpisima. Osobno sam zabrinuta za zdravlje građana i za budućnost grada.“ – istaknula je Lampert i pitala „zašto Sisačko-moslavačka podržava ovaj projekt i je li on od važnosti za županiju?“

Pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i obnovu Blanka Bobetko Majstorović  u odgovoru je navela kako su kogeneracijska postrojenja već uvedena u Prostorni plan Grada Kutine. „O građevinskoj dozvoli, također odlučuje vlasnik, a to je grad. Ovaj plan koji Županija donosi ne utječe bitno na odluke Grad Kutine, jer grad građevinsku dozvolu može izdati i bez odluke županije. To je projekat koji je tražen od grada, sa dva dopisa, a županija nije ta koja će to osporiti. Mi samo usklađujemo županijski plan s gradskim.“ – pojasnila je pročelnica te zaključila kako se proglašenjem kogeneracijskog postrojenja na gorivo iz neopasnog otpada u Kutini građevinom od županijske važnosti samo poštuju zakonske regulative koje nalažu da se postrojenja te vrste moraju usvojiti kao građevine od regionalnog značaja.

„Planovi ne daju dozvolu za gradnju, već samo mogućnost da se ona jednoga dana može dati.“ – napomenula je pročelnica uz pojašnjenje kako je provedena i Studija utjecaja na okoliš u kojoj stoji da ovakvo postrojenje, sa svim uvjetima koji su propisani, ne bi imalo štetan utjecaj na okoliš.

Vijećnica Ljiljana Lampert, napomenula je i kako će se izgradnjom spomenutog postrojenja pojaviti još jedan problem – pepeo. „RH nema dozvole za izvoz pepela, a nema ni mogućnosti skladišta istog. On će nažalost, ostati u Kutini.“ – zaključila je Lampert.