U PC Krapje postavljen AVD uređaj

Na pročelje suvenirnice u Posjetiteljskom centru Krapje postavljen je automatski vanjski defibrilator (AVD) je jednostavan prijenosni uređaj koji spašava ljudske živote. Time je Park prirode Lonjsko polje, kao važna turistička destinacija, još jednom naglasio kako mu je sigurnost posjetitelja na prvom mjestu.

AVD uređaj donacija je Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, uređaj je Javnoj ustanovi predala ravnateljica Zavoda, Maja Grba-Bujević.

„AVD spašava ljudske živote isporukom kontroliranog električnog šoka osobama sa srčanim zastojem. Za njih AVD predstavlja najbolji lijek. Srce se zbog električnog šoka može ponovno pokrenuti i život osobe može biti spašen. Ovaj uređaj bit će dostupan svima, sigurnost naših posjetitelja nam je najvažnija, a AVD uređaj može spasiti nečiji život. Ovim se upisujemo i u europski standard kvalitete života koji omogućava brzo djelovanje s ciljem spašavanja života.“ – istaknuo je ravnatelj JU Park prirode Lonjsko polje, Domagoj Šejatović.

Edukaciju za korištenje AVD uređaja prošlo je i 15 zaposlenika Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje. Preživljavanje se značajno povećava brzom intervencijom, unutar tri do pet minuta, i ranom defibrilacijom. Nažalost, nijedna hitna medicinska služba (HMS) u svijetu ne može u svim slučajevima unutar tri minute doći do osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj stoga je iznimno važno sve upoznati s osnovnim mjerama održavanja života uz upotrebu AVD uređaja kako bi mogli prepoznati ovo hitno stanje i pravodobno pružiti pomoć. AVD uređaj jednostavan je za rukovanje, sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje.