Moslavčanima više novaca nakon ukidanja prireza

S početkom 2024. godine ukinut je prirez porezu na dohodak.

Najviše stope poreza na dohodak plaćat će stanovnici Zagreba (23,6 posto niža te 35,4 posto viša stopa) i Siska (23% niža stopa te 34% viša stopa). Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević već je odavno najavio da će zbog gubitka prireza (koji mu je lani donio oko milijardu kuna) ići na gornju granicu raspona dviju stopa utvrđenih za metropolu, a u slučaju Siska, 23 posto je maksimalna niža stopa određena za gradove s više od 30 tisuća stanovnika, dok je viša stopa od 34 posto tek neznatno manja od maksimuma.

Što se tiče jedinica lokalne samouprave na području Moslavine, promjene vezane uz porez nisu zabilježene.

Općina Velika Ludina prirez nije niti uvodila, pa njegovim ukidanjem građani neće zamijetiti promjene.

Što se tiče gradova Kutine i Popovače, porezne stope nisu mijenjane. I dalje će biti niža stopa od 20% poreza na dohodak za plaće do 4.200 eura mjesečno, a viša stopa od 30% za plaće veće od 4.200 eura mjesečno (50.400,00 eura godišnje).

„Razmišljanja smo, budući da je Grad Popovača imao izuzetno mali prirez od 6% koji je donesen prije nekoliko godina, da se ne uvodi dodatno povećanje stope. Vidjet ćemo kako će to funkcionirati kada je riječ o punjenju proračuna. No, u ovom času, građani koji imaju prebivalište na području grada Popovače imat će za taj iznos povećan prihod.“– rekao je gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

Grad Kutina, nakon brojnih reakcija kako oporbe, tako i vladajuće stranke u gradskom vijeću, HDZ-a, također nije povećavao iznos poreza bez obzira na prirez koji je iznosio 12%, a što će u konačnici rezultirati manjkom prihod u ovogodišnjem proračunu od oko 800 tisuća eura.