Godina dana od besplatnih obroka u osnovnim školama

Prošla je godina dana kako je Odlukom Vlade RH o financiranju školske kuhinje svim učenicima osnovnih škola u cijeloj Hrvatskoj osigurana besplatna prehrana u školi koja se financira iz državnog proračuna.

U Sisačko-moslavačkoj županiji, koja je osnivač 22 osnovne škole, besplatan obrok jednom dnevno osiguran je za 5 257 učenica i učenika za što se iz državnog proračuna ove školske godine izdvaja oko 1,2 milijuna eura.

Sve osnovne škole kojima je osnivač županija bile su spremne za provođenje te Odluke Vlade, te su bile u mogućnosti pripremati kuhane obroke.

Ulaganje u opremanje školskih kuhinja i blagovaonica Sisačko-moslavačka županija provodi kontinuirano u cilju poboljšanja kvalitete školske prehrane. Tijekom školske godine 2022./2023. u dodatno opremanje školskih kuhinja uloženo je oko 360 tisuća EUR, a između ostalih dodatno su opremljene i kuhinje OŠ Popovača, OŠ Rajić, OŠ Novska, OŠ Josipa Kozarca Lipovljani i OŠ Ludina.

Također, osnovne i srednje škole kojima je osnivač Sisačko-moslavačka županija uključene su u projekt Shema školskog voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda kojim se potiče uravnotežena prehrana i zdrave prehrambene navike djece u odgojno-obrazovnim ustanovama. Projektom Školska shema u školskoj godini 2023./2024. obuhvaćeno je ukupno 7808 učenika iz 19 osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač županija.

Između ostalih to su i OŠ Ludina, OŠ Popovača, OŠ Zorke Sever, SŠ Novska, SŠ Tina Ujevića, Tehnička škola Kutina i Učenički dom Kutina.  Projekt vrijedan oko 52 tisuće eura financira se iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi i državnog proračun RH.