Rezultati kampanje „Manje oružja, manje tragedija“

Slijedom kampanje „Manje oružja, manje tragedija“, koju Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske provodi od 2007. godine, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke od 1. siječnja do 31.prosinca 2023. godine, građani su dragovoljno predali niže navedene količine oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava:

Vatreno oružje:

Kategorija “A“

Automatsko – 38 komada

Rasprskavajuće – 210 komada (ručne bombe – 106, mine – 27, ostalo – 77)

Kategorija “B“

Dugo i kratko vatreno oružje – 19 komada (repetirajuće – 10, poluautomatsko – 7, pištolji i revolveri – 2)

Kategorije “C“ i “D“ – 15 komada

Streljivo – 25.743 kom

– za dugo oružje – 25.200 komada

– za kratko oružje – 543 komada

Eksplozivi – 11,8 kilograma

Pirotehnika – 16 komada

Važno je napomenuti da su građani koji nedozvoljeno posjeduju oružje dužni takvo oružje prijaviti najbližoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji radi predaje ili onesposobljavanja.

Također je važno naglasiti da građani ubojita sredstva koja žele predati ne donose osobno u prostorije policije, kako ne bi došlo do aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome osobno ili putem telefona obavijeste policiju na broj 192 te će stručni i osposobljeni policijski službenici doći na kućnu adresu ili dogovoreno mjesto i oružje preuzeti.

Protiv građana koji ovakvo oružje prijave policiji radi predaje, neće se pokretati kazneni niti prekršajni postupak.

Za sve dodatne informacije o ovoj kampanji, odnosno o dragovoljnoj predaji oružja, građani se mogu svakodnevno informirati putem posebne besplatne telefonske linije na broj 0800 88 92.