U SMŽ stiglo 6 “Suncokreta ruralnog turizma”

U organizaciji Hrvatske udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ po jedanaesti puta dodjeljene su nagrade “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award”.

Domaćin ovogodišnje dodjele, u čijem se izboru našlo čak 197 prijavitelja u osam kategorija bio je, 30. studenoga, Osijek.

Za ovu prestižnu nagradu koja je godišnji projekt nacionalnog ocjenjivanja (turističkih) obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, poduzetnika u ruralnom turizmu, ruralno-turističkih projekata i manifestacija, tradicijske gastronomije ruralnih područja, vinskog turizma te zaštićenih proizvoda i održivog razvoja, iz Sisačko-moslavačke županije bilo je prijavljeno 11 kandidata, a 6 ih je tom prigodom nagrađeno.

U kategoriji Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka, zlatnu povelju osvojila je Vinarija Trdenić koja danas broji 16 hektara vinograda, a posebnu pažnju pridodaju autohtonoj sorti Škrlet.

U kategoriji Tradicijska (ruralna) gastronomija, srebrnu povelju osvojila je Moslavačka priča, gospodarstvo podno Moslavačkog gorja u mirnom gaju koje nudi moslavačke i lovačke specijalitete.

U kategoriji Ruralno turističko projekti, srebrnu povelju osvojila je Javna ustanova Park prirode Lonjsko Polja za manifestaciju Dani graditeljske baštine u Krapju koja ima za cilj promociju kulturnih, povijesnih i tradicijskih vrijednosti jasenovačke Posavine.

U kategoriji Moderna (ruralna) domaćinstva, brončanu povelju osvojila je Drvena kuća Babylonica koja se nalazi se u selu Moštanica, a opremljena je suvremenim sadržajem.

U kategoriji Tradicijska (ruralna) domaćinstva, brončanu povelju osvojila je Ruralna kuća Trnovka, autentična drvena kuća s wellness faktorom.

U kategoriji Ruralno turistički projekti, brončanu povelju osvojio je Muzejska zavičajna zbirka grada Novske – muzejska zbirka Sajko, zbirka starih predmeta nastala tijekom gotovo pola stoljeća prikupljanja i obogaćivanja, radom kolekcionara Živka Sajka i njegovog sina Željka.

Događaju je u ime Sisačko-moslavačke županije nazočio zamjenik župana Mihael Jurić.