Popovački gradski vijećnici iskazali interes za niz tema

Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Popovčae vijećnici su iskazali interes za niz tema.

Predsjednica Kluba vijećnika HSP-HSLS-SDP Dijana Lipovac upitala je za što će se namijeniti prostor postojeće gradske uprave te hoće li se isti renovirati. Također, upitala je i postoji li interes za korištenje društvenih domova te hoće li se i ove godine dodijeliti božićnice. Gradonačelnik Josip Mišković u odgovoru je napomenuo kako je zgrada gradske uprave relativno obnovljena nakon potresa, ali kako će se sukladno potrebama uložiti i dodatna sredstva. Nakon selidbe gradskih službi u novi prostor, u ovaj će se useliti važne institucije, a kako bi sve bile na istom mjestu. Dakle, SIMORA, Ispostava Zavoda za zapošljavane, Ispostava Policijske postaje Kutina te Matični ured. Također, novim korisnicima ostat će na korištenje i dio inventara, a uz pomoć sredstava Ministarstva branitelja ugradit će se i pristupna rampa. Vezano uz korištenje društvenih domova, gradonačelnik je napomenuo kako su neki više, a neki manje traženi. Pojasnio je i kako oni služe za provedbu aktivnosti mjesnih udruga ali i privatnih događaja građana te kako će ih grad i u budućnosti nastavljati obnavljati, a sukladno potrebama. Što se božićnica tiče, Mišković je naveo kako se one i ove godine dodjeljuju svim umirovljenicima s mirovinama do 360 eura te za građanima starijim od 65 godina bez primanja, a one iznose 50 eura.

„Koja je funkcija rampe kod zgrade gradske uprave“ – pitala je predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Katarina Uremović. Gradonačelnik Popovače pojasnio je kako ona ima dvije funkcije, kako bi se osiguralo parkiralište za potrebe zaposlenika i posjetitelja gradske uprave i dječjeg vrtića, ali i kako bi se osigurala sigurnost mališana koji iz ispostave vrtića izlaze na parkiralište.

Hrvoje Vuić (HDZ) upitao je koji je cilj komasacije u Potoku i Strušcu te istaknuo kako su mu poljoprivrednici iz tih sela iskazali zabrinutost jer su čuli da će se 1000 hektara zemlje dati strancima na korištenje.

Gradonačelnik je pojasnio kako je riječ o nacionalnom programu financiranom europskih sredstvima,  a čiji je cilj rješavanje pravno-imovinskih odnosa i uređenje, tj. okrupnjavanje samih površina. „To je jedini način napretka naših sela i nema apsolutno nikakve veze s riječi komasacija iz davnih vremena. Ovaj se postupak provodi po uzoru na zapadnoeuropske zemlje te neće biti oštećenih.“ – pojasnio je Mišković i dodao kako je održan inicijalni sastanak s poljoprivrednicima iz tih naselja, a na kojem je izvođač radova sve prezentirao. Na kraju, naveo je i kako po završetku postupka više od polovice vlasnika mora biti suglasno s predloženim rješenjem, inače komasacija neće biti provedena. „Za poljoprivrednike nema bojazni da će zemlja biti dodijeljena drugima.“ –zaključio je gradonačelnik.

Vijećnik Vuić je upitao i kakvi su planovi glede nove porezne reforme. „Jedinice lokalne samouprave dobili su dvije mogućnosti. Rok donošenja odluke je do 15.12. te ćemo istu usvojiti na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.  Gledajući sve čimbenike, sve bliže smo stavu da nakon ukidanja prireza ne povećavamo porez.“ – odgovorio je gradonačelnik.  

Vijećnik Ivan Abaz (HDZ) ukazao je na loše stanje Društvenog doma u Strušcu. Gradonačelnik je napomenuo kako se domovi obnavljaju i opremaju sukladno mogućnostima, ali i kako bi se neke stvari brže odradile da postoji bolja suradnja.

Vijećnik Danijel Sučija (HDZ) ukazao je na loše stanje mosta u Vezmarovoj ulici, te je upitao kada se može očekivati uređenje stare škole u Voloderu. Gradonačelnik je u odgovoru vijećniku napomenuo kako je privremeno zabranjeno prometovanje tim mostom te kako je njegova sanacija predviđena tijekom sljedeće godine. Što se tiče stare škole, napomenuo je kako će se i ona urediti i dobiti novu namjenu, čim za taj projekt bude dovoljno sredstava.

Zvonimir Kondres (HSP) upitao je kada će se završiti asfaltiranje nerazvrstana cesta Veliki Borik te je ukazao na potrebu boljeg rada zimska služba kada je riječ o prostoru voloderske Područne škole. Da će asfaltiranje ostatka ulice Veliki Borik biti nastavljeno kada se izgradi vodovodna mreža istaknuo je u odgovoru gradonačelnik, a da će se ukazati na ovu sugestiju vezanu uz čišćenje prostora kod škole napomenula je pročelnica Ivka Nikolić Jež.

Ivica Keser (HDZ) i ovoga je puta upitao kada će započeti izgradnja pješačke staze u Podbrđu.  „Budući da su od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dobivena financijska sredstva od 45 tisuća eura, radovi bi trebali započeti do kraja godine.“ – odgovorio je gradonačelnik.

Branko Gregurek (HDZ) interes je iskazao za tijek postupka kupnje nekretnine pored Društvenog doma u Potoku. Da je grad ispunio svoje zadaće u odgovoru je naglasio gradonačelnik, a potom je i dodao kako će se do uknjižbe morati doći sudskim putem.