U NPB promovirana knjiga “Let iznad psihijatrijskog gnijezda” prof.dr.sc. Veljka Đorđevića

U prostoru Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ Popovača, 6. prosinca, održana je promocija knjige „Let iznad psihijatrijskog gnijezda“ autora prof.dr.sc. Veljka Đorđevića.

Tom prigodom, predstavljajući autora, ravnateljica bolnice Marina Kovač, naglasila je kako joj je izuzetna čast jer je riječ o prvoj promociji ovog kapitalnog djela u čijem je središtu briga za svakog pacijenta, a što njeguje i Neuropsihijatrijska bolnica.

Mile Marinčić, dekan Veleučilišta Ivanić-Grad, prilikom ovog događaja osvrnuo se na recenziju koju je imao čast napisati o autobiografskom djelu psihijatra, znanstvenika i književnika, a s kojima ima i određene dodirne točke.

„Prva asocijacija na ovo djelo bila mi je da postoji „Let iznad kukavičjeg gnijezda“, a koji je jedan od najnagrađivanijih filmova, dobitnik mnoštva Oscara. Barem jednog zaslužuje i ova knjiga u kojoj je autor sebe ponudio kroz nju.“ – rekao je Marinčić.

Psihijatrica Marijana Braš osvrnula se na umjetnički rad autora, naglasivši i kako je slika na naslovnici njegovo djelo te kako je i medicina u jednu ruku umjetnost te se s njom sve više povezuje. „To je životna knjiga o 50-godišnjem radu u psihijatriji. Govori o autoru kao riznici informacija i sigurno će biti prevedena na strane jezike.“ – rekla je Braš.

Prof.dr.sc. Veljko Đorđević, ima bogato kliničko iskustvo u radu s  pacijentima sa svim psihičkim poremećajima, a osobito se bavi liječenjem depresivnih i anksioznih poremećaja, psihotičnih poremećaja te svih vrsta ovisnosti, a o kojima i govori ovo njegovo najnovije književno djelo.

„Let iznad psihijatrijskog gnijezda moguće je samo u uvjetima ako naučimo letjeti iz kulture bolesti u kulturu zdravlja. To nije događaj, nego proces koji su započele generacije puno godina prije nas, a na nama je stvoriti uvjete novoj generaciji psihijatrijskih poletaraca da uzlete. Kamo, koliko i kojom brzinom ovisit će o zdravom razumu koji bi trebao prevladati jer smo na izmaku prve četvrtine 21. stoljeća, stoljeća uma, a da to i ne osjetimo jer smo dozvolili da rastu i cvjetaju strah, rat i netolerancija, kako je nekada govorio jedan od doajena svjetske socijalne i ekološke psihijatrije, moj učitelj, pokojni prof.dr.sc. Vladimir Hudolin.“  – istaknuo je autor.

Promociju su uz djelatnike Neuropsihijatrijske bolnice nazočili i brojni gosti, među kojima i zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić.

Na samom početku, predstavnici bolnice uručili su prigodan poklon dr. Anamariji Milun, koja je izabrana za jednu od najboljih liječnika u 2023. godini.

_cuva