Pročelnica za obrazovanje posjetila OŠ Ludina

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo Robertina Štajdohar, posjetila je, 12. prosinca, Osnovnu školu Ludina. Tim povodom upoznala se s mnogobrojnim aktivnostima, ali i potrebama za kvalitetniju izvedbu nastavnog programa škole koja ove godine obilježava 150 godina kontinuiranog rada.

Naime, već nekoliko godina OŠ Ludina uz pomoć vanjskog tima psihologa vrši identifikaciju potencijalno darovitih učenika, a od iduće školske godine bit će obuhvaćeni svi učenici. U sklopu škole djeluje i „Klub ideja“ u kojem se okupljaju potencijalno daroviti učenici koji sudjeluju u izvannastavnim aktivnostima poput programiranja, rada s robotima i 3D printerom, a vrlo aktivna je i školska zadruga „Jabuka“ koja proizvodi vlastite proizvode.

Osnovna škola Ludina nositelj je Erasmus akreditacije u području osnovnog obrazovanja za razdoblje 2021. – 2027. godine, a od 2012. godine sudjeluju u Comenius i Erasmus+ projektima.

Cilj ove škole je prelazak na jednosmjenski rad, a kroz projekt školske kuhinje koja je uređena sredstvima županije, pripremat će se za tu potrebu dovoljnih 200 obroka. U tijeku su planovi rekonstrukcije koji će omogućiti rad u jednoj smjeni zahvaljujući sredstvima s prijavljenog natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja koje provodi Sisačko-moslavačka županija. Da je suradnja sa županijom dobra, potvrđuje i financiranje prenamjene i opremanja nove učionice za produženi boravak, te zajedničko sufinanciranje županije i općine kada je riječ o radu učitelja u produženom boravku, čime se isti omogućio za 24 učenika.

Na kraju posjeta, obilježavajući 150 godina rada OŠ Ludina, pročelnica Štajdohar stavila je poruku u vremensku kapsulu koja će biti otvorena za 25 godina, simbolizirajući kontinuitet obrazovanja i zajedništva u Velikoj Ludini.