Prijedlog proračuna za 2024. godinu na razini 38,7 mln eura

U Poduzetničkom inkubatoru u Kutini jučer je predstavljen proračun Grada Kutine za 2024. godinu. Proračun je planiran na razini od 38,7 mln eura, a u njega je uključeno 12 proračunskih korisnika, 6 osnovnih škola i 6 ustanova pod ingerencijom Grada Kutine. „Prihodi i primici grada su 27,6 mln eura, a prihodi i primici proračunskih korisnika su na razini od 11 mln eura. Porezni prihodi planirani su na razini 2023. godine. Grad nije povećavao porez na dohodak, već je to posljedica gospodarske aktivnosti i mase plaća čime se jednim dijelom planira nadoknaditi ukidanje prireza” – uvodno je, u ime pročelnika za financije Ivana Crnca, objasnio Andrija Vdović iz Gradske riznice.

   Pročelnici gradskih odjela Hrvoje Krmelić, Robert Kolenc, Eduard Gelešić i Željko Tomičić detaljno su predstavili proračune svojih odjela i područja i projekte u koje će biti usmjerena sredstva u 2024. godini.
 Istaknuto je kako je proračun podložan neočekivanim situacijama, kao što je primjerice bilo olujno nevrijeme koje je lani zahvatilo Kutinu, a šteta se mjerila u neplaniranih 800.000,00 eura.

  Od gospodarskih projekata i dalje se nastavlja proširenje poslovnih zona i ILZ, a tu su i projekti energetske obnovljivosti, solarnih elektrana, geotermalne energije, do izgradnje vrtića u Kutini i Kutinskoj Slatini, zelene infrastrukturne mreže itd. Ukupna vrijednost EU projekata je 4 mln eura u kojima je sudjelovanje Grada na razini 2,7 mln eura – istaknuo je pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić


 -Ovaj je proračun planiran realno, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić predstavljajući najvažnije projekte u 2024. godini. Prvenstveno ističe nastavak izgradnje novog Dječjeg vrtića za koji se čeka odluka o sufinanciranju Ministarstva obrazovanja u nastavku izgradnje, te izgradnju manjeg dječjeg vrtića u Kutinskoj Slatini. Među projektima je i rekonstrukcija mjesnog doma u Repušnici vrijedna 1,7 mln eura od kojih su 1 mln eura europska sredstva. Dvije škole, osnovna škola Stjepana Kefelje i OŠ Mate Lovraka u pripremi su za jednosmjenski rad. U OŠ Stjepana Kefelje dograđivat će se prostor, dok će u OŠ Mate Lovraka biti riješen problem kuhinje izgradnjom kuhinje odnosno blagovaonice.  

Babić ističe kako je u planu kupnja dviju zgrada kako bi se riješio prostor za dvije ustanove koje već duže vrijeme nemaju adekvatna prostorna rješenja, Knjižnicu i Osnovnu glazbena škola. Time bi u sadašnji Dom umirovljenika, bila smještena Knjižnica, a u sadašnje zgrade mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, Osnovna glazbena škola kojoj godinama nedostaje prostora.

 Od infrastrukture ističe ulaganje u lokalne ceste na razini od 10 mln eura. Trebat će sanirati ceste direktno ili indirektno „stradale“ od Aglomeracije, te zajedno sa županijskim cestama obnoviti duple trake u ulici Kralja P.K IV, ali i cestu do Međurića koja je u jako lošem stanju.
 Dio plana je i izgradnja stambene zgrade sa 19 stanova u blizini sadašnje zgrade POS-a, te na Brunkovcu izgradnja stambenih blokova za umirovljenike, odnosno proširenje Doma za starije i nemoćne DZ Kutina.  
– Sve navedeno samo je dio predstavljenog plana za 2024. godinu u kojoj je cilj zadržati standard društvenog života, od odgojno obrazovnih ustanova, do sporta i udruga civilnog društva, te brige o umirovljenicima, na dosadašnjoj razini. Materijalna prava će rasti sukladno zakonima koje donosi država, prije svega plaće proračunskih korisnika, vatrogastva i dječjeg vrtića, što Grad mora ispoštovati – zaključuje gradonačelnik
Pitanja i prijedlozi nakon prezentacije proračuna odnosili su se samo na jednu točku, a to su plaće pomoćnika u nastavi u osnovnim školama koje se financiraju kroz državni projekt, što je zasebna tema koja zaslužuje poseban osvrt. Budući da se nezadovoljstvo plaćama pomoćnika u nastavi već duže vremena javlja u javnom prostoru kao pitanje koje treba adekvatno riješiti, pomoćnice u nastavi su svojim dolaskom na prezentaciju proračuna ukazale koliko je za njih situacija ozbiljna.