Aktualni sat 28. sjednice Gradskog vijeća Popovače

U okviru Aktualnog sata 28. sjednice Gradskog vijeća Popovače vijećnici su izrazili interes za niz tema.

Predsjednica Kluba vijećnika HSP-HSLS-SDP Dijana Lipovac upitala je gradonačelnika ima li kakvih informacija o osiguravanju dodatnog pedijatra te kako teče provedba natječaja za dodjelu stipendija. Vezano uz pedijatra, gradonačelnik Josip Mišković napomenuo je kako je održano nekoliko sastanaka te je za dodatan posao u Popovači, zainteresirana liječnica iz Siska. Grad je spreman osigurati potrebne financije za njezin rad, a sam način rada, definirat će se u dogovoru s vodstvom Doma zdravlja SMŽ. “Što se tiče natječaja za stipendije interes je na razini prošlih godina, a iznosi koji se dodjeljuju nešto su povećani. Stipendije srednjoškolaca iznosit će 60 eura, a za studente 80 eura mjesečno“ – rekao je  gradonačelnik.

Predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Katarina Uremović tijekom svog je upita vezanog uz nedavno provedene Izbore za Vijeća mjesnih odbora napomenula kako je „HDZ apsolutni pobjednik izbora“ te zamolila gradonačelnika za komentar.

Gradonačelnik je čestitao osobama koje su u pojedinim naseljima postigle pobjednički rezultat napomenuvši kako je to rezultat njihovog prepoznatog rada te je napomenuo kako će se vijeća konstituirati nakon Nove godine. Također, dodao je i kako se nada uspješnoj suradnji s ciljem podizanja kvalitete

življenja.

Uremović je upitala i što je s upućenim prijedlogom za preimenovanje Trga I čija je rekonstrukcija u tijeku. Gradonačelnik je napomenuo kako je u planu preimenovanje još nekoliko ulica, kao i Trga II. No, prije nego što se sastane Odbor za imenovanje i prikupe se svi prijedlozi, nužno je odraditi i tehničke stvari oko razmjeravanja trgova.

Na kraju, vijećnica Uremović navela je nekoliko podataka iz Izvješća Nadzornog odbora gradske Vatrogasne zajednice, a o kojoj je tijekom aktualnog sata bilo dosta rasprave. Uglavnom, osvrtala se na nepravilnosti iz 2021. godine. Gradonačelnik je navode vijećnice prokomentirao riječima kako Vatrogasna zajednica i njezini članovi brinu za sigurnost ljudi i imovine te kako u tehničkom dijelu nije bilo problema, dok o ovom administrativnom odlučuju njezina tijela. U nastavku sjednice, vijećnik Zvonimir Kondres (HSP) koji je i predsjednik Vatrogasne zajednice, napomenuo je kako prezentirano Izvješće Nadzornog odbora nije usvojeno već je vraćeno na doradu, te kao tako nije zakonito. Vijećnik Rizo Mešić (SDP) koji je također aktivan u vatrogastvu, napomeno je i kako spomenuto Izvješće prije usvajanja od strane Skupštine nije moglo biti prezentirano Gradskom vijeću pa tako ni pojedinim vijećnicima. „Ovim izlaganjem prekršeni su Statut i Pravilnik Hrvatske vatrogasne zajednice“ – napomenuo je Mešić i zaključio kako se sve dobre stvari u vatrogastvu ovakvim istupima pokušavaju ocrniti.

Vijećnika Hrvoje Vuić (HDZ)zanimala su nova zapošljavanja u Komunalnim servisima Popovača kao i isplata dodataka na plaće kako u tom poduzeću, tako i u gradskoj upravi i ustanovama kojima je grad osnivač. Gradonačelnik je napomenuo kako je KSP nedavno napustilo nekoliko djelatnika te se novim zapošljavanjima, u principu, popunjavaju njihova mjesta. Što se tiče plaća, napomenuo je kako je u tom poduzeću odobrena isplata 13. plaće, a sukladno njihovom uspješnom poslovanju. U ostalim gradskim poduzećima i ustanovama, kao i gradskoj upravi, zaposlenici neće dobiti 13. plaću. Što se tiče upita o povećanju plaće, ono je jedino trenutno zatraženo od strane Dječjeg vrtića, no, pregovori su još u tijeku. Kada je riječ o božićnicama, njihov iznosi ovisi o kolektivnim ugovorima, a koji nisu isti u svim gradskim ustanovama i poduzećima.

Vijećnik Danijel Sučija (HDZ) napomenuo je kako se sredstva iz državnog proračuna, a koja se odnose na Dječji vrtić, mogu u ovom slučaju iskoristiti i za traženo povećanje plaća. Gradonačelnik je napomenuo kako je riječ o iznosu nešto većem od 300 tisuća eura na godišnjoj razini, dok su ukupna sredstva nužna za rad vrtića trenutno na razini od 2 milijuna eura. Nužnim stoga smatra i povećanje cijene, a koje je predložilo samo Upravno vijeće vrtića.

Vijećnik Sučija zatražio je i obrazloženje vezano za izostavljanje iz popisa birača onih građana kojima su istekle osobne iskaznice. Pročelnica za proračun i opću upravu Ivona Pušić napomenula je kako su nažalost birači na nedavnim izborima za članove Vijeća mjesnih odbora mogli pristupiti samo uz posebne potvrde koje je izdavao Matični ured. Napomenula je i kako taj postupak nije propisan od strane Grada, već je riječ o odredbama definiranima Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi.

Vijećnik Ivan Abaz (HDZ) zamolio je gradonačelnika za komentar o prijetnjama HSP-a u Strušcu, a koje su vezane uz nedavno održane izbore. Budući da je u tom naselju HDZ osvojio 94 glasa, a koalicija HSP-SDP-HSLS, vijećnik je napomenuo kako je rečeno „da se u Strušcu neće ništa raditi jer nije pobijedila koalicija“. Gradonačelnik je napomenuo kako je prijetnja bilo sa svih strana, ali kako građani Strušca nemaju razloga za brigu jer je plan vodstva grada i dalje razvoj svih naselja.

Vijećnik Abaz upitao je i ima li pravo na uvid u dokumentaciju vezanu uz uređenje prostora NK Naftaplin u Strušcu, a na što je gradonačelnik Mišković odgovorio potvrdno.

Vijećnik Zvonimir Kondres (HSP) interes je iskazao za uređenje potoka Voloderca. Gradonačelnik je napomenuo kako je riječ o objektu kojim upravljaju Hrvatske vode, pa kako se i određeni radovi vezani uz problematiku koja se godinama spominje, odvijaju sukladno njihovim planovima i mogućnostima.

Vijećnik Branko Gregurek (HDZ) osvrnuo se na sanaciju udarnih rupa na nerazvrstanim cestama. Napomenuo je pritom kako je sanirana rupa u Crkvenoj ulici u Potoku, a o kojoj je govorio na prethodnim sjednicama, no, nisu i ostale koje također ugrožavaju sigurnost prometovanja. Gradonačelnik je napomenuo kako je spomenuta rupa sanirana jer predstavlja opasnost, te kako za ovu ulicu postoje određeni planovi prema kojima bi se oa u narednom razdoblju trebala detaljno obnoviti.