Gradsko vijeće Kutine izglasalo proračun od 38,7 mln eura

Gradsko vijeće Kutine s 12 glasova za, 4 protiv (SDP) i jednim suzdržanim (DP) izglasalo je proračun za 2024. godinu. Proračun se donosi u godini u kojoj se ukida prirez koji je Gradu Kutini u proračun donosio 800.000 eura, te se nadaju da će ta sredstava uspjeti nadoknaditi. Prihodi su planirani na razini od 38,3 mln eura, a planirani rashodi 38,7 mln eura. Kako je istaknuo pročelnik za financije Ivan Crnac planira se i preneseni višak prihoda iz 2023. u iznosu 368.000 eura. Iz Grada očekuju stabilnu razinu poreznih prihoda, potpore s razina županije, države i EU, kreditna zaduženja i prihode od pomoći što bi sve trebalo omogućiti ostvarenje predviđenih ulaganja.


 „Proračun je planiran realno, nije napuhavan, zatvoren je s realno očekivanim prihodima. Očekuje se rast plaća, olakšica, mora se zapravo vidjeti u prva 4 mjeseca kako će se proračun puniti“ ističe Babić. Za 2024. najavljen je niz investicija a od kapitalnih tu je nastavak izgradnje dječjeg vrtića, te izgradnja vrtića u Kutinskoj Slatini, rekonstrukcija doma u Repušnici vrijedna 1,7 mln eura od kojih 1 mln europskih sredstava, dogradnja OŠ Stjepana Kefelje i kuhinje u OŠ Mate Lovraka kako bi se omogućio jednosmjenski rad, kupnja zgrade Doma penzionera i zgrade HZMO-a i HZZO-a u koje će biti smještene Knjižnica i Glazbena škola itd.
 Od komunalne infrastrukture najavljena je sanacija cesta, među kojima od većih projekata sanacija ulice Kralja P.Krešimira IV i ceste do Međurića, sanacija ulica nakon Aglomeracije i nastavak izgradnje vodovoda na mjestima koja nisu obuhvaćena Aglomeracijom.

 I dok vijećnici vladajuće većine predvođeni HDZ-om hvale proračun ali i ostvarene projekte poput Aglomeracije, nove zgrade na Trgu dr. Franje Tuđmana, Doma za starije i nemoćne, oporba u prvi plan ističe zastoj u izgradnji dječjeg vrtića koja je stala zbog problema s izvođačem radova.

Najviše pitanja na tu temu imala je vijećnica SDP-a Jasminka Molnar koju zanima koliki će biti troškovi zbog te situacije za grad i traži pisane odgovore. Nije bilo suglasnosti niti oko projekta premještanja Knjižnice u prostor Doma umirovljenika, za SDP je to stara zgrada a knjižnica je trebala biti u poslovnoj zgradi. Pročelnik Hrvoje Krmelić navodi kako je procjena stručnjaka da je zgrada u dobrom stanju te da bi za 272.000 eura za koliko bi zgrada bila kupljena, uz preuređenje, Knjižnica mogla imati kvalitetan prostor, jednako kao i glazbena škola kojoj niz godina nedostaje prostora. Gradonačelnik je već više puta odgovarao na pitanja o zastoju vrtića, ovaj puta to će odgovoriti i pismenim putem, troškove koji će nastati uslijed zastoja ići će izvođaču radova, te se sa sigurnošću pohvalio da će otvoriti vrtić u svom mandatu.  

Pomoćnici u nastavi – iščekivanje rješenja?

Jedna od točaka rasprave bili su i pomoćnici u nastavi koji su, svi se vijećnici slažu, potplaćeni. Svoj bunt niskom cijenom sata pomoćnici su izrazili dolaskom na predstavljanje nacrta proračuna u Poduzetničkom inkubatoru i tražeći od 1. siječnja cijenu sada od 4,65 eura. Istaknuli su kako su potrebe za pomoćnicima sve veće, a zbog potplaćenosti neće imati tko raditi taj posao. Pomoćnici se financiraju po projektu koji za njih piše RA MRAV i sredstva kroz taj projekt su mala, tako da grad dodaje nekih 30.000 eura za pomoćnike u nastavi. Babić ističe kako Grad ima još pomoćnika u nastavi u dječjem vrtiću i produženom boravku osnovnih škola koje financira u 100 % iznosu. Na primjedbe da drugi gradovi imaju veću cijenu sata pomoćnika u nastavi, rečeno je da je bitan i broj pomoćnika, negdje je to manji broj, dok ih Kutina ima 34 jer ima 5 osnovnih škola. Vijećnici oporbe ali i nezavisni vijećnik Ivica Glibo duže vremena prenose nezadovoljstvo primanjima pomoćnika, a uz njih su stali i ravnatelji škola.

 Babić objašnjava da se plaćanje pomoćnika u nastavi ne može tako jednostavno riješiti kako to izgleda, da se mora o tome razgovarati sa Sisačko moslavačkom županijom zbog ujednačene plaće svih pomoćnika te do Nove godine najavljuje i taj razgovor. Može se zaključiti da su  prigovori koje su pomoćnici u nastavi ulagali već duže vrijeme ipak urodili stavljanjem tog problema u fokus javnosti, te da to može ići samo u smjeru rješavanja pitanja cijene njihova sata. Hoće li ono biti sukladno njihovim zahtjevima vidjet će se, no dobra je vijest što je najavljena zakonska regulacija njihovog položaja do koje treba doći u kraćem vremenu.

Otvara li izmjena prostornih planova vrata kogeneracijskom postrojenju?

Gradonačelnik Babić s dnevnog reda ove sjednice maknuo je 10. točku o prodaji zemljišta u Industrijsko logističkoj zoni tvrtki Accolade zbog, kako je istaknuo, nedovoljno pripremljene dokumentacije. Inicijativa Ne spalionici otpada u Kutini na tu je točku upozoravala gradske vijećnike putem priopćenja uoči same sjednice zbog čega su vijećnici oporbe postavili niz pitanja oko ove teme. Ovaj puta raspravljalo se na donošenju VII izmjena i dopuna prostornih planova uređenja Grada Kutine. Gradonačelnik navodi kako izmjene imaju za cilj usklađivanje prostornih planova grada i županije, što se mora uskladiti po zakonu. Ovdje je glavni razlog, kako ističe Babić, izgradnja obilaznice, no izmjene uključuju i širenje poslovne zone prema autocesti i osiguravanje preduvjeta za velika postrojenja na kojima se danas, sutra, mogu graditi elektrane na obnovljive izvore -rečeno je u raspravi.  Babić demantira priče da će o projektima u Kutini odlučivati Sisačko moslavačka županija: „Ništa se u Kutini ne može graditi bez Grada Kutine, odjela za prostorno planiranje Grada Kutine, niti suglasnosti Gradskog vijeća. Možda će u budućnosti neke nove generacije koje dolaze sasvim drugačije razmišljati o izgradnji energana. Zato je dobro da u planu bude širenje obuhvata industrijske zone“. Do izmjena prostornih planova i GUP-a dolazi zbog inicijative poduzetnika, kaže gradonačelnik, što vidi kao doprinos razvoju gospodarstva Kutine.

Aglomeracija pri samom završetku

Projekt Aglomeracije na samom je završetku i označit će po svom obuhvatu kraj najvećeg vodno komunalnog projekta na području Kutine izgrađenog europskim sredstvima i vrijednog pola milijuna eura.
-Svi vodovodi su preuzeti, ishođene su sve potrebne dozvole te su na istoku, sjeveru i drugim dijelovima grada omogućena priključenja za 1500 novih korisnika. Izgrađeno je 50 km nove mreže, a rekonstruirano 30 km stare mreže – ističe Mijo Šepak, direktor Moslavine d.o.o. No projekt koji je unaprijedio vodno komunalnu infrastrukturu Grada Kutine, o čemu vijećnici oporbe ne dvoje, nosi i brojne probleme sa stanjem ulica na području Grada. Vidljiva oštećenja na ulicama, neravnine i slično, predmet su negodovanja građana tijekom ovog projekta.

Oko toga su se najviše „vrtila“ pitanja oporbe. Dio oštećenja sanirala je Moslavina d.o.o., ali samo ako je riječ o prihvatljivim troškovima EU projekta, dok će ostalo morati sanirati Grad Kutina. Šepak ističe kako je bilo puno nepredviđenih situacija i neminovno je moralo doći do raznih vrsta oštećenja. Sve što je moglo ući u projekt kao prihvatljivi trošak je sanirano. Ponovio je kako je Aglomeracija projekt izgradnje vodovoda i kanalizacije, a ne cesta. Sanaciju cesta nakon Aglomeracije grad planira ove godine.  
Među pitanjima postavljenim na Aktualnom satu našlo se i pitanje vijećnika Slavka Snovaka (HNS) kada će biti otvorena trgovina Yisk, a odgovor je kako grad čeka zahtjev za ishođenjem uporabne dozvole. Vijećnik Momir Rajšić (Laburisti) postavio je pitanje postavljanja ležećih policajaca u ul. Kralja Zvonimira kod trgovine, te što hitnijeg rješavanje malčirane mase i biološkog otpada od olujnog nevremena na prostoru sajmišta. Vijećnik Matija Šurbek (HDZ) pohvalio je manifestaciju Advent u Kutini i cijenu klizanja koja nije rasla.