Razvoj zdravstvenog i lječilišnog turizma u SMŽ

U narednom razdoblju Sisačko-moslavačka županija razvijat će sve selektivne oblike kontinentalnog cjelogodišnjeg turizma poput zdravstvenog i lječilišnog turizma.

U prigodi obilježavanja Svjetskog dana turizma u Ministarstvu turizma naglašavaju kako će dodatni impuls razvoju kontinentalnog turizma biti financiranje investicija u zdravstvenom turizmu, odnosno unaprjeđenje ponude lječilišnog i wellness turizma, za što su osigurana značajna sredstva.

Veliki projekt Sisačko-moslavačke županije, upravo u području lječilišnog turizma, koji će se realizirati u narednom razdoblju, je izgradnja nove zgrade wellness & spa centra s rehabilitacijskim i rekreacijskim sadržajima koji će imati zdravstvenu i komercijalnu namjenu. Riječ je velikom razvojnom projektu o kojem se govori već 30 godina i označava suvremeni pristup zdravstvenim  uslugama.

 ŽUPANIJA U SISKU GRADI MEDICINSKI WELLNESS & SPA CENTAR

Novi wellness & spa centar Sisačko-moslavačke županije djelovat će u sklopu nove ustanove – Lječilište Jodno i gradit će se na lokaciji pokraj sadašnjeg Jodnog lječilišta u Ulici Nikole Tesle u Sisku. Početak radova planiran je krajem proljeća ili početkom ljeta sljedeće godine, završetak radova očekuje se sredinom 2026. godine, a procijenjena vrijednost radova iznosi oko 13 milijuna eura.

U zgradi wellness & spa centra nalazit će se bazeni, saune, višenamjenska dvorana, teretana, wellness & spa zona, hidroterapijski bazen do kojeg će se moći doći toboganom s prvog kata, prostorije za masaže, ugostiteljski objekt te drugi prateći sadržaji. Riječ je o raznovrsnim i bogatim sadržajima za korisnike fizikalne medicine i rehabilitacije, ali i ostale sugrađane koji će željeti koristiti komercijalne usluge. U planu je i projekt ponovnog mogućeg korištenja nalazišta jodne termalne vode u medicinske svrhe te je najavljeno istraživanje kapaciteta izvora vode.

Po neprocjenjivim prirodnim i ljekovitim izvorima termalne vode već je odavno poznato i mjesto Topusko koja je najvažnija turistička destinacija na području Sisačko-moslavačke županije s ciljem da postane i najatraktivnija destinacija kontinentalne Hrvatske.

TOPUSKO NA IZVORU ZDRAVLJA – LJEČILIŠNI I WELLNESS TURIZAM

Moderno Lječilište Topusko s termalnom vodom iz tri glavna i nekoliko manjih izvora, ocijenjena kao jedna od najkvalitetnijih u Europi, daje izvrsne rezultate kod liječenja ozljeda i bolesti lokomotornog, živčanog i mišićnog sustava. Prošle godine energetski je obnovljena zgrada Petrova gora čime je, osim učinkovitijeg korištenja obnovljivih izvora energije, povećana kvaliteta liječenja i boravka pacijenata i zaposlenika ustanove koja je od ključne važnosti u zdravstvenom te gospodarskom smislu ovog područja.

U pripremi je i realizacija projekta „Topusko na izvoru zdravlja – lječilišni i wellness turizam na održiv način“ kojemu je cilj povećanje kvalitete i atraktivnosti destinacije Topusko kroz obnovu hotelskog kompleksa hotela Toplica i uvođenje novih wellness i sportsko – rekreacijskih sadržaja. Nakon rekonstrukcije, hotel Toplica imat će 302 ležaja u 175 smještajnih jedinica. Projekt je prijavljen za financiranje iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. U Topuskom se u ovom trenutku provodi obnova objekata Vile Zelengaj i zgrade Kinematografa, a dio tih objekta također će se koristiti u zdravstvene svrhe.

Sisačko-moslavačka županija prepoznala je važnost zdravstvenog i lječilišnog turizma koji će pozitivno utjecati na razvoj i plasman pratećih djelatnosti poput proizvodnje ekoloških proizvoda, ali i umrežavanje obiteljskih i ruralnih smještajnih kapaciteta. Zdravstveni turizam predstavlja zamašnjak za daljnji razvoj kontinentalnog turizma na našem području, jer biti zdrav i osjećati se dobro, potreba je današnjice i važan preduvjet zadovoljstva i uspjeha svakog pojedinca.