Vijećnica Lampert iskazala interes za satnicu pomoćnika u nastavi i migrante

Na Aktualnom satu 19. sjednice Županijske skupštine vijećnici su iskazali interes za niz tema, većinom vezanih za uklanjanje posljedica potresa. Među njima, svoja je pitanja uputila i Ljiljana Lampert (MOST).

Vijećnica Lampert postavila je pitanje zbog čega županija ne poveća minimalnu satnicu po školskom satu pomoćnicima u nastavi. Podsjeća kako bi minimalna satnica trebala iznositi 4,65 eura.

„Pomoćnici u nastavi su izuzetno važni jer rade sa djecom s teškoćama u razvoju u predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama. Oni su stručni i komunikacijski posrednici i jedan su od važnih faktora obrazovne inkluzije učenika s teškoćama. Unatoč tome plaća pomoćnika u nastavi ostaje ista. Tražim da ako se svima povećava plaća, da se poveća i pomoćnicima u nastavi jer i oni imaju uvećane troškove života“, rekla je između ostaloga Lampert.

Robertina Štajdohar, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo je kazala kako je pomoćnik u nastavi jako važno mjesto za djecu s teškoćama u razvoju.

„Ono što moramo reći da smo u nekoliko navrata, župan i mi suradnici, sjedili i razgovarali o mogućnosti povećanja plaća, radili razne projekcije, još za sljedeći proračun nismo ni sjeli. Ono što moram reći za ovu godinu, Sisačko-moslavačka županija financira veliki broj pomoćnika. Ove godine su to čak 152 pomoćnika. Prijavljen je projekt „Jednake mogućnosti“. Taj projekt je vrijedan milijun eura i sredstva koja ćemo povući bit će 680 tisuća eura, a naša sredstva su 330 tisuća eura. Mi već sada izdvajamo 330 tisuća eura za čak 152 pomoćnika u nastavi“, rekla je Štajdohar.

Lampert je ponovila pitanje koliko sada iznosi minimalna satnica po školskom satu pomoćnicima u nastavi i zašto županija ne može iznaći dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi kako bi im se povećala satnica.

„Ja sam uspoređivala nas s Primorsko-goranskom, Osječko-baranjskom, Brodsko-posavskom županijom gdje mogu istaknuti da manja primanja za pomoćnike izdvajaju i Brodsko-posavska i Karlovačka županija pa i Osječko-baranjska od naše. Ja imam podatak da je 5,44 eura bruto satnica“, dodala je Štajdohar.

Vijećnica Lampert je također postavila pitanje vezano za migrante, odnosno ima li županija informaciju o 20-tak postavljenih kontejnera uz Prihvatilište za tražitelje azila u Kutini i jesu li ti kontejneri namijenjeni za proširenje kapaciteta Prihvatilišta. Zamjenik župana Mihael Jurić je kazao kako županija nije nadležna za provedbu migrantske politike te da nemaju informacija po ovom pitanju. Stoga je pozvao vijećnicu da s navedenim upitom obrati resornom ministarstvu.