PULS “Moslavački štrk” obilježio 10 godina uspješnog rada

Popovačka udruga likovnih stvaralaca „Moslavački štrk“ obilježila je desetu godišnjicu postojanja i aktivnog djelovanja. Tom prigodom održan je „Art fashion party“ na kojem je upriličena izložba slikarskih radova članova kao i prezentacija oslikane odjeće, a koju su uz članove udruge nosili i gosti.

Kako je osnovna djelatnost Udruge promicanje, razvoj i unapređenja likovne kulture i kulturnog turizma, moglo se čuti kako je do sada organizirano 69 skupnih izložbi članova različite tematike u mnogim mjestima i gradovima Hrvatske te van granica Lijepe naše, a članovi su sudjelovali i na 24 žirirane izložbe. Osim toga, PULS „Moslavački štrk“ poznat je po obilježavanju mnogobrojnih kulturnih manifestacija Grada Popovače, održavanju tradicionalnih izložbi sakralne tematike u vrijeme Božića i Uskrsa, oslikavanju 7 velikih uskrsnih pisanica koje osim što krase Grad i prostor popovačke bolnice, kao Pisanice prijateljstva poklonjene su i Sisku, Petrinji i Glini, organiziranje 22 uspješne likovne kolonije,   uspješnoj organizaciji sedam likovnih kolonija „Štrkijada u Popovači“ međunarodnog učešća, koje su rezultirale sa 4 Donatorske aukcije slika, a kojima je do sada prikupljeno 390.850,00 kn za potrebe NPB „Dr. Ivan Barbot“ Popovača. Također, naglašeno je i kako su likovni radovi  članova udruge predstavnici RH na svjetskoj izložbi „Anđeli mira“, ali i kako su članovi uspješno organizirali pet međunarodnih izložbi „Moslavačke minijature“ sa sudjelovanjem autora iz 35 država svijeta te kako broje likovno sudjelovanje na 146 likovnih kolonija širom Hrvatske.

Nadalje, članovi likovne udruge od samog početka sudjeluju na državnim smotrama neprofesionalnog likovnog stvaralaštva u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i tradicionalno su zastupljeni s nekoliko autora na nivou države. Donirali su 210 likovnih djela raznim institucijama i udrugama Grada Popovača te u humanitarne svrhe. Za sve to, Udruga je 2019. i 2022.  proglašena najuspješnijom likovnom udrugom SMŽ, te joj je dodijeljeno priznanje „Likovni pleter“, a za iznimna postignuća i doprinos očuvanja kulturne baštine te razvoju i promicanju vrijednosti likovnog stvaralaštva na području Grada Popovače i šire, udruzi je dodijeljeno i Priznanje Grada Popovače za 2023. godinu.

Za postizanje tih rezultata, priznanje za uspješan rad dodijeljeno je marljivim članicama i članovima udruge: Jeleni Srednoselec, Zlati Benčec, Dobri Vein, Zoranu Žigiću, Mariji Milošević, Marijani Marušić, Josipi Benac, Branki Vrbanić, Dajani Budovac, Hajrudinu Osmanagiću, Jadranki Del Ponte, Goranu Žigiću, te Danijeli Makoš Repaja i Mariji Pukec Žigić, dopredsjednici i predsjednici udruge, koje su emotivnim govorima posebno uveličale ovu proslavu.

Uz prisutne članove, oslikanu odjeću nosili su i gosti, a koji su tom prilikom marljivim slikaricama i slikarima „Moslavačkog štrka“ čestitali na uspješnom radu te im zaželjeli još puno godina kreativnosti kojom će uveseljavati lokalnu i širu zajednicu.

Uz djelatnice Gradske uprave, u ime Grada i gradske Turističke zajednice, čestitke je izrazio predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec, a istima su se priključile i ravnateljice gradske Knjižnice i čitaonice te OŠ Zorke Sever, Ivana Vlašić i Zvjezdana Martinec, dok je u svoje osobno ime te u ime predsjednika Županijske skupštine Mate Fofića, zahvale na svim humanim djelima i kvalitetnim manifestacijama koje ovaj moslavački kraj, Grad Popovaču, ali i Neuropsihijatrijsku bolnicu „Dr. Ivan Barbot“ Popovača čine prepoznatljivom, iskazala ravnateljica bolnice Marina Kovač.

Prvo desetljeće uspješnog rada i postojanja PULS „Moslavački štrk“ završio je druženjem uz mlade glazbenike Nikolu i Tonija, ali i potvrdom uspješne suradnje s tvrtkom Art materijal d.o.o..