Tematska sjednica Odbora za Poljoprivredu Sabora RH o Petrokemiji

Yildirim do 2030.godine, planira ulaganja u modernizaciju Petrokemije u iznosu od 300 milijuna eura kao i u istraživanje i razvoj novih komplementarnih proizvoda, s naglaskom na zeleni amonijak
ODBOR ZA POLJOPRIVREDU SABORA RH RASPRAVLJAO O PONOVNOM POKRETANJU PROIZVODNJE U TVRTKI PETROKEMIJA D.D. TVORNICA GNOJIVA
Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora održao je danas svoju 111. (tematsku) sjednicu na kojoj je provedena rasprava na temu „Ponovno pokretanje proizvodnje u tvrtki Petrokemija d.d. tvornica gnojiva“.
Predsjednica Odbora za poljoprivredu, Marijana Petir, uvodno je podsjetila kako je Odbor za poljoprivredu o ovoj temi raspravljao u više navrata te da je pokrenuo i politički dijalog s Europskom komisijom, kojim je tražio ograničenje cijene plina na EU razini i pomoć industriji mineralnih gnojiva, koja se je zbog energetske krize našla u velikim problemima.
„Plin je osnovna sirovina i energent za proizvodnju mineralnih gnojiva, a prema podatcima Državnog zavoda za statistiku u Republici Hrvatskoj se u prosjeku potroši oko 427 000 tona mineralnih gnojiva, od čega Petrokemija svojom proizvodnjom pokriva 60 – 70% potrošnje hrvatskih poljoprivrednika. Problemi koji su nastupili nakon energetskog šoka i porasta cijene pline, te nesigurnosti u opskrbi plina utjecali su na proizvodnju u Petrokemiji, ali i u većini drugih proizvođača mineralnih gnojiva. Sve to uzrokovalo je zabrinutost poljoprivrednika, radnika i nas zastupnika, a posebno nakon što je proizvodnja u Petrokemiji zaustavljena.“, rekla je Petir i istaknula kako sami poljoprivrednici ističu da mineralna gnojiva uvezena iz trećih zemalja nisu iste kvalitete kao ono koje je proizvedeno u Petrokemiji.
„Naša dodatna zabrinutost proizlazi iz činjenice da se 25% proračuna Grada Kutine i Sisačko moslavačke županije puni iz Petrokemije, te da je uz poslovanje Petrokemije vezano 1300 radnika i njihovih obitelji kao i 165 000 hrvatskih poljoprivrednika“, rekla je Petir dodavši kako je u međuvremenu proizvodnja u Petrokemiji d.d. pokrenuta, no, nakon dva mjeseca i zaustavljena te zastupnike zanimaju planovi za nastavak proizvodnje u Petrokemiji d.d., kao i planovi za opskrbu domaćih poljoprivrednika gnojivom, očuvanje radnih mjesta kao i modernizacija koja je preduvjet za ispunjenje standarda zaštite okoliša.
Ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Robert Blažinović, istaknuo je da je Vlada RH je na sjednici 6. travnja 2023. donijela Odluku o davanju suglasnosti Dodatka I. Ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju društva Petrokemija d.d., tvornica gnojiva te Odluku o davanju suglasnosti za sklapanje Ugovora o prijenosu Ugovora o dekapitalizaciji i restrukturiranju društva Petrokemija d.d. te na taj način učinila sve potrebne preduvjete za ulazak novog strateškog partnera u Društvo. Naglasio je kako Ministarstvo i CERP traže od većinskog vlasnika da dostavi plan ulaganja jer je to preduvjet daljnje suradnje te je pozvao Upravu Petrokemije na sastanak i potaknuo ih da se jave sa svojim projektima na Modernizacijski fond i NPOO.
Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, rekao je kako su zalihe mineralnih gnojiva dostatne za jesensku i proljetnu sjetvu te da su zadovoljene domaće potrebe za gnojivima. Također, napomeno je kako je došlo do smanjenja potražnje mineralnih gnojiva na tržištu, a posljedično i do stagnacije cijena. „Proizvodnja, daljnja potražnja i cijene gnojiva ovisit će o stanju na tržištu narednih mjeseci“, rekao je Tušek i dodao da je Vlada pomagala poljoprivrednicima do sada i da će to činiti ako bude potrebno i ubuduće.
Predstavnici Uprave Petrokemije d.d., tvornice gnojiva istaknuli su kako je u srpnju ove godine pokrenuta proizvodnja, te kako u narednom periodu, do 2030.godine, planiraju dodatna ulaganja u modernizaciju u iznosu od 300 milijuna eura kao i u istraživanje i razvoj novih komplementarnih proizvoda, s naglaskom na zeleni amonijak. Također, istaknuli su kako je proizvodnja trenutno zaustavljena zbog remonta, a nastavak proizvodnje planira se početkom siječnja iduće godine. Prema riječima predstavnika Petrokemije, proizveli su dovoljno gnojiva za jesensku i proljetnu sjetvu, a tijekom sadašnjeg remonta planiraju provesti sva potrebna održavanja, kako bi proizvodnja nakon toga mogla nesmetano krenuti.

U raspravi su uz predsjednicu Odbora, Marijanu Petir, sudjelovali i članovi Odbora za poljoprivredu: Siniša Jenkač i Ružica Vukovac.
Snimka 111. sjednice Odbora za poljoprivredu dostupna je putem poveznice https://youtube.com/live/X-9HFeQ2c3E?feature=share