​Svečano obilježen Dan policije u PU sisačko-moslavačkoj

Obilježava se Dan policije i blagdan zaštitnika policajaca, blagdan sv. Mihaela. Uoči te svetkovine, u organizaciji Policijske uprave sisačko-moslavačke, položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred središnjeg križa na gradskom groblju Viktorovac u Sisku, a molitvu je tom prigodom predvodio policijski kapelan don Ivo Borić.

Svečano obilježavanje nastavljeno je u Župnoj crkvi pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku gdje je vojni kapelan iz Karlovca Ivan Blaževac predvodio misu zadušnicu za sve poginule, nestale i umrle pripadnike Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Svečana akademija za sve nazočne nastavljena je u Domu INA rafinerije nafte Sisak gdje su uz brojne članove obitelji poginulih policajaca, načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke Luke Pešuta nazočni bili i zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić, predstavnici gradova i općina, zamjenica Županijske državne odvjetnice Jadranka Huskić, predstavnica Općinskog državnog odvjetništva u Sisku Marija Bukovac, predstavnici Hrvatske vojske i svećenstva, predstavnici ustanova, institucija, braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, ravnatelji srednjih i osnovnih škola, pripadnici žurnih službi te predstavnici sindikata.

U svom govoru načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut je posebno istaknuo sljedeće: „ Promatrajući stanje po svim domenama, sigurnosno stanje na području PU sisačko-moslavačke može se ocijeniti najvišim ocjenama, a što potvrđuju statistički pokazatelji. Po svim parametrima rada, možemo biti ponosni što bilježimo najbolje rezultate otkad se vode statistike. Za naglasiti je kako je protekle godine zabilježena razriješenost kaznenih djela od zavidnih 80,9 %, a što je najveća razriješenost u proteklih 20 godina, te smo po statističkim pokazateljima pri samom vrhu u RH. Također bilježimo najmanji broj prekršaja protiv javnog reda i mira kao i najmanji broj poginulih u prometu u proteklih 25 godina. Kao načelnik osjećam duboko poštovanje i imam privilegij što sam više od pola desetljeća s vama. Hvala vam na svakom danu koji smo proživjeli skupa.“ – zaključio je načelnik Pešut.

Zamjenik župana Mihael Jurić je istaknuo kako je policija temelj oružanih snaga Republike Hrvatske. “Izuzetna mi je čast sudjelovati na obilježavanju Dana policije, sada kada zahvaljujući vama imamo slobodu, sigurnost i stabilnost. Kao stanovnik ove Županije izuzetno sam ponosan na vaš rad i angažman u svemu što radite u ovim, rekli bi izazovnim vremenima, čuvanja naših granica i očuvanja sigurnosti naših građana. Na tome vam od srca hvala i čestitam vam Dan policije” – rekao je zamjenik župana.

Nakon prigodnih obraćanja načelnik je uručio pohvalnice policijskim službenicama i službenicima te djelatnicima PU sisačko-moslavačke koji su se u ovoj godini svojim predanim radom posebno istaknuli, te je dodijelio zahvalnice vanjskim suradnicima koji su svojim nesebičnim zalaganjem pomogli u ostvarenju zajedničkih ciljeva.