I ove godine dodjeljuju se naknade vlasnicima objekata na čijem je krovu gnijezdo rode

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ove godine provodi projekt „Zaštita i očuvanje bijele rode“ koji se odnosi na davanje pomoći, odnosno naknade, vlasnicima koji imaju gnijezdo na krovu objekta.

U 2022. godini potpora je iznosila 700,00 kuna, a na području Sisačko-moslavačke županije isplaćena je naknada vlasnicima objekta za 126 gnijezda bijele rode koja se nalaze na objektima, odnosno, ukupno 88.200,00 kn.

Ove godine naknada za gnijezdo rode na objektu iznosi 92,11 eura. U lipnju i srpnju djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije obišli su objekte na kojima se nalazi gnijezdo bijele rode te vlasnicima podijelili obrazac Izjave.

Na temelju toga, novčana naknada se isplaćuje za 118 gnijezda bijele rode koja se nalaze krovovima objekata, od čega njih 88 na području koje pokriva JU Zaštita prirode SMŽ, a 30 na području Parka prirode Lonjsko polje.

Projekt “Zaštita i očuvanje bijele rode” Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode SMŽ provodi od 2009. godine.  Novčana sredstva za isplatu naknada u omjeru 50%-50% daju Županija sisačko-moslavačka i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.