Održana Kulturna večer

U Društvenom domu Velika Ludina održana je Kulturna večer kojom je obilježena 142. obljetnica rođenja poznatog pjesnika i zastupnika seljaka Mije Stuparića, a čije ime s ponosom nosi i lokalno kulturno-umjetničko društvo.

Događaj je to u sklopu tradicionalne manifestacije „Miholje u Ludini“, a koja je završni dio bogatog programa proslave Dana općine i Dana župe.

Okupljeni su ovoga puta imali se prilike imali upoznati s portretima poznatih mještana Velike Ludine, a koje je u tehnici olovke izradila Bernarda Rundek Franić. Ova 74-godišnja umjetnica rodom iz Gornje Vlahiničke, bila je istaknuta dugogodišnja djelatnica Hrvatskog restauratorskog zavoda, a odlaskom u mirovinu vratila se u svoj rodni kraj i nastavila stvarati.  Dobitnica je Nagrade Vicko Andrić za životno djelo, a čime joj je odano priznanje za njen dugogodišnji strpljiv, požrtvovan i samozatajan rad kojim su spašeni vrijedni primjerci povijesnog tekstila koji čine dragocjeni dio hrvatske kulturne baštine. Uz nju, o izložbi je tom prigodom govorio i prof. Dinko Husadžić Sansky.

U nastavku večeri predstavljen je Književni kompas Sisačko-moslavačke županije. Ovaj dio večeri vodio je Siniša Matasović, predsjednik Društva hrvatskih književnika Sisačko-moslavačke županije, a uz njega publici su se tom prigodom predstavili i Sanja Domenuš,  Ratko Bjelčić,  Denis Vidović, Branko Tompić i Željko Maljevac te glazbenik Danko Tomanić. Prilika je bila i za predstavljanje zainteresiranih domaćih autora, pa je publika mogla čuti i stihove Marijana Kusa iz Velike Ludine te Kate Jerković iz Popovače.

Na samom kraju, a kako bi se zaokružila priča o likovnoj i literarnoj umjetnosti,  KUD „Mijo Stuparić“ nagradio je učenice i učenike, autore  najuspješnijih likovnih i literarnih radova s temama „Moj zavičaj“ i „Anđeo čuvar“. Svoje su radove tako sljedeći učenici nižih razreda predstavili: Zara Svilić (1.r. PŠ Katoličko Selišće), Vanesa Horvat i Mihaela Oštrec (4.r.PŠ Gornja Vlahinička), te Terezija Lidmila (1.r.), Lorena Mišković (2.r.), Nikola Kovačić i Lenard Tutić (4.r.) i Lota Obralić (3.r.). Među učenicima viših razreda nagrađeni su: Albina Mahaček (8.a), Ema Plaščar (8.b), Leona Luketić (7.a), Jakov Jajčinović (8.a), David Vacek (8.a) i Arianna Kadoić (5.r.). Također, prigodno su nagrađeni i sudionici iz Dječjeg vrtića.

Događaj su organizirali Kulturno-umjetničko društvo „Mijo Stuparić“ i Knjižnica i čitaonica Velika Ludina, a pod pokroviteljstvom Općine Velika Ludina, a svojim su ga nastupom uveličali najmlađi folkloraši.

Uz predstavnike ludinskih udruga i ustanova nazočili su mu i ravnatelji odgojno-obrazovnih ustanova, predsjednik Općinskog vijeća Vjekoslav Kamenščak te načelnik Dražen Pavlović koji je tom prilikom zahvalio KUD-u i Knjižnici na kontinuiranoj organizaciji Kulturne večeri kojom se promovira rad domaćih stvaratelja, a što je za mjesto poput Velike Ludine iznimno važno, posebice zbog velikog interesa publike.

Na kraju dodajmo i kako će se u sklopu ovogodišnje manifestacije „Miholje u Ludini“ održati još i svečano misno slavlje večeras s početkom u 18 sati, a predslavit će ga sisački biskup Vlado Košić te folklorni program na kojem će se publici uz domaćine, KUD „Mijo Stuparić“, predstaviti i gosti, KUD „Banova Jaruga“, KUD „Sloga“ Miklouš, KUD „Kamen-Bukovica“ Benkovac i KUD „Lobor“, i to sutra s početkom u 19 sati.

Fotografije: Damir Pahić