Održana izvještajna skupština Zajednice udruge pčelara Sisačko-moslavačke županije

U Popovači je održana redovna izvještajna skupština Zajednice udruga pčelara Sisačko-moslavačke županije na kojoj je podneseno Izvješće o radu i financijsko izvješće te prijedlog Plana rada zajednice i financijski plan za 2024. godinu.

Kako je istaknuo predsjednik Damir Bukvić, Zajednica broji 764 člana, a 914 pčelara s područja naše Županije ažuriralo je 51 886 košnica. „Najznačajnija aktivnost u našem radu odnosila se našu tradicionalnu manifestaciju „Zlatna pčela“ koju smo održali 21. put,  ujedno smo održali i 16. ocjenjivanje meda, a sve to pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije i Ministarstva poljoprivrede. U sklopu tih događaja koji su održani 19. i 20. veljače prošle godine priredili smo medni doručak za učenike OŠ Topusko, održali niz stručno-edukativnih predavanja, predstavili svoje proizvode na izložbeno-prodajnim štandovima, a na senzorskom ocjenjivanju meda pčelari su sudjelovali sa 57 uzoraka pri čemu je za Šampiona proglašen kestenov med  Dražena Koceta iz PU „Lipa“ Popovača“ – pojasnio je Bukvić i dodao kako je Zajednica poduprla organizaciju sad već jubilarnih Dana meda u Popovači te Medene zone u Novskoj. „Pčelari s oznakom „Med s hrvatskih pčelinjaka“ sudjelovali su u „Školskom mednom danu“ Ministarstva poljoprivrede, a njihov med u nacionalnoj teglici dobili su učenici prvih razreda osnovnih škola s područja županije. Naglasio je i kako su predstavnici Zajednice održali sastanak sa županom i dožupanom, a koji je rezultirao potporama pčelarima za očuvanje pčelinjeg fonda od 6,40 kuna po pčelinjoj zajednici, kao i subvencijom  po kupljenoj HPS teglici od 0,64 kune.

U 2024. godini uz organizaciju „Zlatne pčele“ cilj je i dalje nastaviti sa spomenutim postojećim aktivnostima, ali i pokretanjima novih koje će promovirati pčelarstvo.

Skupštinu su pozdravili i na radu joj čestitali brojni gosti. Vlaho Komparar, dopredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza pohvalio je aktivnosti ove Zajednice iza koje je izuzetno teško razdoblje. Dražen Kocet, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza ponudio je pomoć i pronalaženje odgovora na pitanja vezana uz stručnu podršku i prijave na nove natječaje, a okupljene je upoznao i s novostima u Savezu.

Pčelarsku udrugu „Lipa“ koja je jedna od aktivnijih, ali i Zajednicu, podupire i Grad Popovača, potvrdio je to gradonačelnik Josip Mišković uz kojeg je Skupštini nazočio predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec. „Činimo sve da taj naš domaći med bude u našim školama, vrtićima i na našim stolovima. Želimo da zauzmete bitno mjesto na domaćem tržištu, ali i šire jer potencijala imate. Nekada je to bio vaš hobi, ali danas je to preraslo u važan posao i upravo zbog toga morate se boriti za svoje mjesto na tržištu, a za što imate i resurse, ali i ljude koji žele dobro poljoprivredi, a samim time i vama.“ – rekao je gradonačelnik.

Sisačko-moslavačka županija vodeća je po broju košnica u Republici Hrvatskoj i na tome treba ustrajati, naglasio je zamjenik župana Mihael Jurić, a uz kojeg je Skupštini prisustvovala i Anita Sinjeri Ibrišević, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode . „Ponosan sam što sam i pčelar i zamjenik župana upravo u ovoj županiji te želim da i dalje njegujemo ono što je dobro, ali i da to dodatno nadograđujemo.“ -rekao je zamjenik župana te stoga najavio i nastavak potpora koje će biti usmjerene na očuvanje pčelinjeg fonda i subvenciju kupnje nacionalne staklenke, a koja je izuzetno bitna zbog prepoznatljivosti domaćeg kvalitetnog meda.

U sklopu ovog događaja, Zajednica je uručila i prigodno priznanje pčelaru Dragutinu Keseru koji je za svoj med od bagrema osvojio prvo mjesto na Međunarodnom ocjenjivanju organskih medova APIMIEL 2022.