Obilježen Svjetski dan romskog jezika

U Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu jučer je svečano obilježen Svjetski dan romskog jezika. Od 2009. godine organizira ga Savez Roma u RH “Khali Sara”, a međunarodna inicijativa obilježavanja toga dana krenula je iz Hrvatske, te ju je 2015. prihvatila i Opća skupština UNESCO-a. Danas se taj dan redovno obilježava u najmanje 15 zemalja svijeta. Saborski zastupnik Veljko Kajtazi i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić jučer su otvorili radove na uređenju parka “5. studeni” u Zagrebu , koji je ime dobio u čast Svjetskog dana romskog jezika, a završetak radova očekuje se 8. travnja 2020., odnosno na Svjetski dan Roma.

Kako je istaknuo Veljko Kajtazi cilj je da svaki grad ima bar jednu javnu površinu s nazivom „5. studeni“ koji obilježava Svjetski dan romskog jezika, a među malobrojnim gradovima u Hrvatskoj koji su to već učinili je i Kutina.  

 “Naš desetogodišnji rad na romskom jeziku i obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika je iznimno uspješan projekt kojim smo dio vrijednih slikovnih i pisanih materijala sačuvali za buduće generacije te vratili osjećaj ponosa romskoj zajednici”, rekao je na svečanosti zastupnik romske manjine u Hrvatskom saboru i predsjednik Organizacijskog odbora Svjetskog dana romskog jezika Veljko Kajtazi. Romi nemaju svoju državu, ali imaju svoj jezik, tako da bi izumiranje romskog jezika bilo pogubno za njihov identitet, više je puta naglašeno tijekom obilježavanja Svjetskog dana Roma. Kajtazi ističe je da je jedan od rezultata njihova rada prošireno izdanje romsko-hrvatskog rječnika koji obuhvaća više od 30.000 riječi. Također, u kolovozu sljedeće godine otvorit će “Romski memorijalni centar Uštica” u Jasenovcu, a u tijeku je i osnivanje Središnje knjižnice Roma u Hrvatskoj. “Na jednom mjestu skupit ćemo svu relevantnu literaturu od romske zajednice te bogatu tradiciju i kulturu Roma sačuvati od zaborava i učiniti je dostupnom široj javnosti što do sad nikad nije bio slučaj. I po tome ćemo biti prvi i jedinstveni u svijetu!”, naglasio je Kajtazi.

 Vezano za slučajeve narušavanja odnosa između romske zajednice i većinskog stanovništva istaknuo je kako mora postojati otvoren i iskren dijalog u uklanjanju nejednokosti i uzroka problema. “Glavni način za to je pružanje prilika onima koji to zaslužuju, a to su sigurno mladi pripadnici romske zajednice koji iz vrlo često nemogućih socijalnih uvjeta ipak stječu snage i volje da pohađaju i završavaju visoke škole i fakultete. Njima moramo osigurati bolje uvjeta i poticaje jer je obrazovanje jedini put”, poručio je te potrebnim naglasio veće zapošljavanje mladih romskih sugrađana u situaciji u kojoj masovno uvozimo radnu snagu. 
 Što se tiče visokog obrazovanja, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u sklopu Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije u izradi je diplomski studij romistike, što će biti jedinstveno u svijetu, istaknuo je Kajtazi. Uz to, već sada postoje dva kolegija koji su u okviru obrazovanja Roma – romski jezik i romska književnost, dok se studenti na odsjeku za pedagogiju bave načinima kako ih bolje uključiti u većinsku zajednicu, istaknuo je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. 
 

“Današnji dan pokazuje da su Romi jedna velika kultura, narod koji je ovdje došao praktički prije Hrvata i ima svoju književnost i jezik koji je uvijek temelj opstojnosti jedne zajednice. Upravo visoko obrazovanje je svjetionik koji pokazuje kamo romska zajednica treba ići”, ocijenio je Boras. S obrazovanjem će nestati svi problemi koji se pokazuju u našem društvu te ćemo time nadoknaditi i smanjiti edukacijski jaz koji postoji između siromašnih i bogatih, dodaje rektor zagrebačkog sveučilišta. 
 Na Svjetski dan romskoga jezika dodijeljene su i dvije nagrade za životno djelo, Ferenc Sztojka i Šaip Jusuf, nazvane po začetnicima standardizacije romskoga jezika. Ove su ih godine dobile bugarska pedagoginja Lilyana Kovacheva i predsjednica Udruge žena Romkinja Hrvatske Remiza Memedi.  
 Svjetski dan romskog jezika od 2009. godine organizira Savez Roma u RH “Kali Sara”, a međunarodna inicijativa obilježavanja toga dana krenula je iz Hrvatske te ju je 2015. prihvatila i Opća skupština UNESCO-a. Danas se taj dan redovno obilježava u najmanje 15 zemalja svijeta. Ovogodišnje središnje obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika počelo je u ponedjeljak okruglim stolom na kojem je predstavljena monografija simboličnog naziva “Planirano i ostvareno: Desetogodišnji rad na međunarodnom pozicioniranju romskog jezika”. U utorak je započelo i uređenje parka “5. studeni”, koji je ime dobio u čast Svjetskog dana romskog jezika, a završetak radova očekuje se 8. travnja 2020., odnosno na Svjetski dan Roma. 
 

U ime Vlade RH Svjetskom danu romskog jezika prisustvovala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač, te brojni saborski zastupnici.