Dodijeljena značajna sredstva za projekte diljem SMŽ

U Sisku je 10. srpnja održan sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina.

Ovo je 16. sastanak u takvom formatu, a kao i prethodni, proveo se s ciljem uspostave načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama, radi ravnomjernog regionalnog razvoja.

Teme sastanka u Sisku bile su obnova i revitalizacija potresom pogođenih područja, ublažavanje posljedica vremenskih nepogoda u poljoprivredi, mjere za borbu protiv klimatskih promjena, aktivnosti u okviru daljnjeg unaprjeđenja standarda sustava obrazovanja te uloga različitih dionika u razvoju primarne zaštite.

Domaćin sastanka bila je Sisačko-moslavačka županija o čijem se području govorilo i u kontekstu obnove nakon potresa, ali i kontekstu revitalizacije ovog područja.

“ Što se tiče revitalizacijskih razvojnih projekata, Vlada Republike Hrvatske zaista provodi brojne projekte na području cijele Sisačko-moslavačke županije. Onaj najznačajniji projekt je sigurno dovršetak autoceste do Siska. Dovršetkom autoceste do Siska, i Petrinja i Sisak bit će predgrađe Zagreba sa svim onim prednostima koje takav položaj donosi. Prije svega gospodarski razvoj koji očekujemo u narednom razdoblju, kada uzmemo obzir nove karte regionalnih potpora. Najpovoljnije ulaganje u Hrvatskoj je upravo na području Sisačko-moslavačke županije” – izjavio je nakon sastanka sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

Premijer Andrej Plenković koji je predsjedao sastankom, također se osvrnuo na projekt izgradnje autoceste od Lekenika do Siska.

„Za revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije, uz projekt obnove, najvažnije je pitanje izgradnje autoceste od Lekenika do Siska. Ona je sada u završnoj fazi. Prema informacijama ministra Butkovića i Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste dovršit će sve potrebne aktivnosti do sredine rujna i sredinom rujna možemo očekivati potpuno povezivanje prije svega Siska, ali praktički i Petrinje zbog neposredne blizine autoceste, s gradom Zagrebom. Uz niz ovih mjera koje i dalje imamo prema građanima Sisačko-moslavačke županije, to će biti izravna gospodarska poveznica i njihovo, kao što je i sam župan Celjak kazao, praktički integriranje u glavni grad na jedan vrlo brz i siguran način“ – kazao je među ostalim Plenković.

Na poziv međimurskog župana Matije Posavca, idući sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina, bit će održan u prosincu u Međimurskoj županiji.

Uoči sastanka Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU uručilo je 30 ugovora o financiranju depriviranih područja Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije ukupne vrijednosti 8,5 milijuna eura od čega je za gradove i općine s područja Sisačko-moslavačke županije dodijeljeno 15 ugovora ukupne vrijednosti 5,5 milijuna eura.

Program je koncipiran kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine te će se kroz njega unaprjeđivati društvena, javna, komunalna, socijalna i okolišna infrastruktura koja je preduvjet za ulaganja i gospodarski oporavak.

U Sisačko-moslavačkoj županiji tako će se financirati izgradnja reciklažnog dvorišta u Općini Dvor, dogradnja dječjeg vrtića u Glini, rekonstrukcija Doma mladih u tržnicu u Općini Sunja, adaptacija prostora poduzetničkog inkubatora u Kutini, komunalna infrastruktura u poduzetničkoj zoni u Novskoj, zdravstvena infrastruktura te vodoopskrba u Petrinji, pješačka staza u Popovači, energetska obnova društvenog doma u Općini Lipovljani, sustav odvodnje u Topuskom, pristupna cesta u poduzetničkoj zoni Općine Lekenik, vodovod u Općini Majur, dom za starije osobe u Jasenovcu, vodoopskrbna mreža u Općini Donji Kukuruzari te izgradnja tržnice u Hrvatskoj Dubici.

I Ministarstvo turizma i sporta uručilo je 14 ugovora za razvoj javne turističke infrastrukture u 2024. godini ukupne vrijednosti 945.892,62 EUR. Za prijavljeni projekt “Virtualna šetnja Naturom SMŽ” Sisačko-moslavačkoj županiji uručen je ugovor u vrijednosti 66.106,25 EUR.