Promovirana treća zbirka pjesama Marijana Kusa “Pejzaž moje duše”

U Knjižnici i čitaonici Velika Ludina održana je promocija treće zbirke pjesama lokalnog pjesnika Marijana Kusa, a koja nosi naziv „Pejzaž moje duše“.

Okupljene je u ime domaćina, kratko predstavivši autora i važnost ove zbirke, pozdravila knjižničarka Daria Vuković.

Pozdravio ih je i načelnik Dražen Pavlović, a koji je pohvalio Kusov umjetnički rad koji je javnost upoznala u posljednjih nekoliko godina, od kad je u mirovini. Istaknuo je i kako općina podupire njegov rad, kao i rad drugih umjetnika s područja Velike Ludine.

O knjizi su govorili predsjednica Ogranka Matice hrvatske Kutina Matea Paripović, autor predgovora Dinko Husadžić Sansky te autor koji je uz unuka Teodora i čitao svoje stihove.

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske Kutina Matea Paripović tom je prigodom rekla kako je ova zbirka nastavak na prve dvije „U jeseni života“ te „Sečajna i sejne“, a što je i vidljivo već po samom okviru na koricama. Izrazila je i zadovoljstvo jer je Matica nakladnik ove zbirke na kajkavskom dijalektu, te zahvalila Općini Velika Ludina i Gradu Popovači na financijskoj pomoći kojom je omogućen tisak. 

„Marijan je doslovno ostavio jedan kamen zavičajnog pjesništva koji će ostati među vama. Na neki način, on je slikar među pjesnicima, a uz podršku prof. Dinka on je dobio određeni polet te je u dvije godine izdao tri zbirke pjesama, a sprema i roman.“ – rekla je Paripović te podsjetila na važnost čuvanja tradicije pisanom riječi.

Autor predgovora Dinko Husadžić Sansky pohvalio je ovu zbirku pjesama rekavši kako je poezija autora pitka i razumljiva, te kako piše iznimno autentičnim pjesničkim jezikom. 

„Pjesnik je originalan u iskrenom pristupu, motivima, slikama… Motivi koje Marijan spominje bliski su nam, nekako smo se srodili s njima i poprilično su naši. S trećim dijelom ove zbilja hvale vrijedne trilogije, sve dolazi na svoje i tu Marijan zaokružuje cijelu priču.“ – rekao je, među ostalim Husadžić Sansky.

Sam autor, predstavio je svoj pjesnički put te je okupljenima pročitao i nekoliko pjesama koje je posvetio svojim rodnom kraju, livadi, šumi, trsju i oranici, ali i voljenoj supruzi, uspomenama i svojim osjećajima. Svoj umjetnički rad, slikarski i književni, objedinio je u pjesmi „pejzaž srca i duše“, a u kojoj pojašnjava i sam naslov zbirke.

Predstavljanje zbirke svojim je glazbenim izvedbama uveličao TS Rajtora.