Održana XV. Županijska izložba stoke

U Popovači je 1. lipnja održana 15. županijska Izložba stoke Sisačko- moslavačke županije na kojoj je bogatstvo stočnog fonda Županije predstavilo 60-ak izlagača koji su prezentirali oko 80 grla stoke.

Izložba je organizirana s ciljem da se stočarima, stručnjacima i svim ostalim posjetiteljima prikažu dosezi u uzgoju pojedinih pasmina, da se stimulira uzgajivače stoke te u konačnici pridonese unaprjeđenju stočarstva na ovom području.

„Unatoč svim problemima, od onim vremenskih, do sve manjeg broja uzgajivača posebice kada je o kravama riječ, već petnaestu godinu Grad Popovača sa zadovoljstvom ima ulogu domaćina Županijske izložbe stoke Sisačko- moslavačke županije. Sukladno mogućnostima tako smo i na ovoj Izložbi prikazali ono najbolje što imamo, dakle, na izložbi je predstavljen uzgojno- selekcijski rad, a trud uzgajivača prigodno je nagrađen. Osim toga, imali smo i bogat popratni program, ali i naš tradicionalni mjesečni sajam, što je također dobro prihvaćeno od strane posjetitelja.”- zaključio je gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode Anita Sinjeri- Ibrišević ovom je prilikom naglasila kako je organizacija ove Izložbe od životne važnosti za naše poljoprivrednike. „Ova nam je Izložba iznimno bitna da vidimo što naši poljoprivrednici rade i da vidimo najbolje u uzgojno-selekcijskom radu. Bitno je da ih promoviramo te da i na ovaj način pomognemo da se plasiraju na tržištu, da povećaju i održivost svojih OPG-ova i konkurentnost te da nam pokažu da njihov trud i rad daje odlične rezultate. Sisačko-moslavačka županija dugi niz godina prati svoje poljoprivrednike, posebice kada je riječ o stočarskoj proizvodnji jer svi mi vrlo dobro znamo, da samo zemlja sa dostatnom količinom hrane, a što je posebno evidentno u današnje vrijeme, je bogata zemlja i zemlja koja može ići naprijed. Mi se trudimo da našim poljoprivrednicima olakšamo njihov rad te ćemo i ove godine dodijeliti određene potpore. U prošloj godini smo upravo za stočarstvo dodijelili 162 tisuće eura, a dodatno nam je pripomoglo Ministarstvo poljoprivrede koje je sufinanciralo uzgoj mliječnih krava.“ – rekla je pročelnica i zahvalila gradonačelniku i Gradu Popovači na organizaciji ove Izložbe.

Riječi pohvale za organizaciju ovog hvalevrijednog događaja imao je i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak. „Ova Izložba je vrlo važna zbog opće promocije stočarstva. Ona oslikava tradiciju ali i napor uzgajivača koji se ulaže u poboljšanje proizvodnje. Znamo da ju i županija i lokalna samouprava podupiru svojim mjerama, ali ipak najviše daje država što joj je i dužnost i obaveza. Donijeli smo prošle godine program za razvoj mljekarske proizvodnje, znamo da nam trendovi nisu pozitivni, ali nastojat ćemo ih daljnjim mjerama povećati. Što se tiče Sisačko-moslavačke županije, ona je jedna od zapaženijih u Hrvatskoj, tu bilježimo preko 9% ukupne govedarske proizvodnje. Svinjogojstvo se stabiliziralo, broj proizvođača i uzgajivača se povećao od prošle godine. Što se tiče ovčarstva, trendovi su stabilni i u povećanju, a najbolji su podaci što se tiče konjogojstva, a gdje je ova županija vodeća u RH.“ – rekao je Majdak.

Čast otvorenja ovogodišnje 15. Županijske izložbe stoke pripala je saborskoj zastupnici i predsjednici saborskog Odbora za poljoprivredu Marijani Petir.

„Vidjela sam veliki broj mladih uzgajivača koji vide budućnost u stočarstvu, planiraju ostati ovdje i baviti se poljoprivredom. To pokazuje da naše stočarstvo ima budućnost. Stoga je ovakva izložba prilika da i druge, koji su možda u dilemi, zainteresiramo upravo za takav vid života i ostanka na selu. Tradicionalno se okupio veliki broj uzgajivača, pa možemo reći da je osim poljoprivrednog i stočarskog ovo i važan društveni događaj na kojem imamo prilike razmijeniti mišljenja i čuti potrebe naših poljoprivrednika. Svakako, jedan od najvećih problema s kojim se naši poljoprivrednici bore je administracija. Oni jednostavno, ukoliko se planiraju nastaviti baviti poljoprivrednom proizvodnjom, trebaju dobiti podršku da se ta administracija smanji. U tom smislu ja se zalažem da se Zajednička poljoprivredna politika EU, čiji smo mi korisnici, reformira. Važno je stoga da se proces pojednostavi, da se zahtjevi svedu na jednu razumnu mjeru te da se potpore počnu isplaćivati na vrijeme. Poljoprivrednicima su one važne kako bi mogli držati glavu iznad vode, odnosno, kako bi mogli spajati kraj s krajem. To je posljednjih dana velika tema, razgovarala sam o tome sa svim nadležnim službama i nadam se da će sve potpore biti isplaćene jer novca ima. Nadam se da će se smanjiti i administracija, jer obrada podataka i uzima previše vremena, a što jednostavno nije prihvatljivo.“ – rekla je Petir.

Okupljene posjetitelje i izlagače pozdravili su i Mato Fofić, predsjednik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, Mladen Molnar, načelnik sektora područnih ureda Centra za stočarstvo pri Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu te Miško Šklempe i Mijo Latin, predsjednici Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatski hladnokrvnjak i Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatski posavac.

Dodajmo i kako se 15. županijska izložba stoke održala pod pokroviteljstvom Grada Popovače. U organizaciji su sudjelovali Turistička zajednica grada Popovače, Kinološko društvo Popovača i Društvo uzgajivača malih životinja, Konjogojska udruga Moslavina, Hrvatska agencija za poljoprivredu i razvoj, Središnji savez udruga uzgajivača Hrvatskog hladnokrvnjaka te Središnji savez uzgajivača konja Hrvatski posavac.

Na 15. županijskoj Izložbi stoke u ocjenjivanju govedarstva sudjelovalo je 30 izlagača sa 32 grla stoke. Pored stoke koja je ocjenjivana, Izložba je obuhvatila i stoku u prikazu, a vidjeti su se tako mogle i ovce, magarci, svinje, perad, ptice i kunići te konji. Osim toga, svi posjetitelji prilike su imali vidjeti i reviju pasa terijera te uživati u  bogatoj prodajnoj izložbi domaćih proizvoda. U kulturno- umjetničkom dijelu programa nastupile su članica KUD-a „Stružec“, a provedena je i humanitarna akcija jahanja za pomoć u daljnjoj rehabilitaciji Katarine Nerlović.

Pored Izložbe stoke, na sajmištu je održan i redovni Mjesečni sajam, tako da je broj posjetitelja, ali i izlagača, koji su pohvalili organizaciju i napore koji se ulažu kako bi se ova tradicija očuvala, bio iznimno velik.