Otvorena izložba portreta Marijana Gašparca

U Knjižnici i čitaonici Velika Ludina, 6. lipnja, otvorena je izložba portreta Marijana Gašparca.

Marijan Gašparec poznat je velikoludinskoj publici kao fotograf, a sada joj se po prvi puta predstavio i u likovnom izričaju. 2013. godine, povodom 20. obljetnice općine, organizirana je njegova izložba fotografija, a brojne od njih sada krase prostore općinske uprave, naravno, spomenuti vrijedi i one koje krase monografiju velikoludinske Udruge voćara i vinogradara Moslavine.

Vezano uz ovu izložbu, a koja prikazuje radove nastale kroz 38-godišnje vremensko razdoblje, zaključiti možemo kako je ona rezultat nečega u čemu istinski uživa. Uz poznate ludinčane, članove njegove obitelji i prijatelje prikazuju i osobe iz društvenog i političkog života, pa tako i bivše predsjednike Franju Tuđmana i Stjepana Mesića.

Marijan Gašparec tom je prigodom zahvalio svima koji su mu pomogli u organizaciji ovog događaja, a posebice obitelji, prijateljima, Knjižnici i čitaonici te Općini i općinskom načelniku. Naime, upravo je na njihov nagovor konačno i odlučio imati izložbu.

O djelima je govorio njegov „kolege po portretima“, Dinko Husadžić Sansky.  „Ovi portreti su zaista fantastični. Olovkom se igra na taj način da maksimalno koristi bijelu pozadinu, odnosno svjetlo. Primijetiti možemo jednu pozitivnu razvojnu krivulju. U tom grandioznom minimalizmu olovke se puno može reći, u odnosu na caricu slikarstva ulje na platnu.“ – rekao je Dinko Husadžić Sansky.

Čast otvorenja pripala načelniku Draženu Pavloviću, a koji je pohvalio Marijanovu umjetničku notu te prigodno nazdravio moslavačkim pjenušcem.

Događaj je glazbeno oplemenio Toni Špoljarić izvedbama na gitari.

Izložba se može razgledati do 20. lipnja u redovno radno vrijeme knjižnice.

Fotografije: Damir Pahić