Obilježen Dan Sisačko-moslavačke županije

Na rođendan braće Radić, u znak spomena na velikane hrvatske povijesti, 11. lipnja Sisačko-moslavačka županija slavi svoj dan. Počast Stjepanu i Antunu Radiću tradicionalno je odana ispred mjesta njihove rodne kuće u Desnom Trebarjevu.

Župan Ivan Celjak istaknuo je kako je zadovoljstvo biti u Desnom Trebarjevu gdje su rođeni velikani i učitelji hrvatskog naroda koji su danas mnogima uzor.

„Sisačko-moslavačka županija danas se razvija na vrijednostima kojima su nas naučili upravo Stjepan i Antun Radić. Pokazali smo da smo otporni, žilavi, ustrajni i odlučni. Pokazali smo da sve neprilike možemo pretvoriti u prilike. Posljednja velika neprilika koju smo imali je bio katastrofalan potres, međutim odmah nakon potresa mi smo ga prepoznali kao priliku za razvoj. I tu smo priliku iskoristili i danas razvijamo zdravstveni i obrazovni sustav te sustav socijalne skrbi i cestovnu infrastrukturu. Svi zajedno danas činimo našu županiju poželjnom za život. Dokaz tomu je velik interes iz naše susjedne Zagrebačke županije za kupnju nekretnina na području naše županije. Naši susjedi prepoznaju razvoj koji se događa ovog trenutka na našem području i potencijal kojeg donosi dovršetak autoceste do Siska“ – rekao je župan Celjak.

Sisačko-moslavačka županija danas je osma županija po prosječnoj neto plaći u Hrvatskoj, uključujući i Grad Zagreb, podsjetio je župan Celjak.

„To je velik skok. Unazad nekoliko godina imamo rekordno visoku zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost. To je veliki poticaj našim mladima da ostaju na području naše županije i naravno onima koji su otišli s područja naše županije da se vrate. Sa željom da i dalje nastavimo razvijati županiju ovakvom dinamikom, čestitam svima Dan Sisačko-moslavačke županije!“ – zaključio je župan Celjak.

Dan Sisačko-moslavačke županije obilježen je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Sisku i Desnom Trebarjevu. Održano je i misno slavlje u crkvi sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi, a predvodio ga je sisački biskup Vlado Košić. U sklopu obilježavanja Dana Sisačko-moslavačke županije u organizaciji Kulturno-povijesnog centra SMŽ u Spomen sobi Braće Radić u Desnom Trebarjevu otvorena je i izložba Striegl iz ciklusa hrvatske državnosti.

Sisačko-moslavačka županija i Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije u suradnji s biciklističkim klubom „Roda“ ove subote, 15. lipnja u povodu Dana Županije organiziraju biciklijadu „Od Radića do Radića“.