Marijana Petir razgovarala o digitalizaciji poljoprivrede s operativnim direktorom AGRIVI-ja Matom Knezovićem

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir primila je, 18. lipnja, Matu Knezovića, operativnog direktora u tvrtki AGRIVI, a razgovarali su o digitalnoj transformaciji poljoprivrede i prehrambene industrije koja je ključna u rješavanju globalnog problema opskrbe hranom.

AGRIVI je prvi hrvatski agritech startup, koji je prerastao u tehnološku kompaniju čije se rješenje za digitalizaciju poljoprivrede koristi u više od 100 zemalja svijeta.

„Smatramo da rješenje nije samo u poljoprivrednom softveru, već i podršci poljoprivrednicima u usvajanju novih koncepata pri upravljanju usjevima, implementaciji najboljih poljoprivrednih praksi usredotočenih na održivost, sigurnost i nutritivnu vrijednost te pravovremenu zaštitu usjeva kako bi se umanjio rizik od gubitka prinosa i osigurala profitabilnost. Za proizvođače prehrambenih proizvoda, promjena se odnosi i na usvajanje novih oblika suradnje s dobavljačima kako bi osigurali održiv i učinkovit lanac opskrbe hranom“ – pojasnio je Mate Knezović.

Petir je istaknula da su zelena tranzicija i digitalna transformacija prioriteti EU-a te da u postizanju rezultata poljoprivrednicima trebaju učinkoviti alati, ali i smanjenje administrativnog zahtjeva, jer kako je rekla, „poljoprivrednici se trebaju baviti proizvodnjom hrane, a ne se izgubiti u bespuću papira“. Istaknula je kako je digitalizacija poljoprivrednog sektora u Hrvatskoj  ograničena, a pružila bi mogućnosti za poboljšanje gospodarske održivosti i otpornosti hrvatske poljoprivrede uz očuvanje okolišne održivosti.

„U prošlom proračunskom razdoblju u okviru Programa ruralnog razvoja samo 1,25 posto proračuna svih ulagačkih projekata uloženo je u digitalne alate, što je nedostatno. To se želi promijeniti kroz novo proračunsko razdoblje i Nacionalni strateški plan u okviru ZPP-a, no pri tome je važno da se poljoprivrednicima u okviru projekata financiraju digitalni alati koji im doista trebaju i koji će im pomoći u bavljenju poljoprivredom te doprinijeti produktivnosti i konkurentnosti njihove proizvodnje na održiv način“ – upozorila je Petir.