U NPB održan Simpozij “Izazovi forenzičke psihijatrije“

U Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ Popovača 22. svibnja održan je Simpozij „Izazovi forenzičke psihijatrije“.

U svojstvu izaslanice župana otvorila ga je ravnateljica bolnice Marina Kovač. Tom prigodom istaknula je kako Zavod za forenzičku psihijatriju uskoro očekuje velika promjena, budući da kreću radovi energetske obnove vrijedni 3,2 milijuna eura, koji će se financirati EU sredstvima. Time će se pacijentima pružiti kvalitetnije usluge, a djelatnicima bolji uvjeti rada.
Simpozij je organiziran upravo na inicijativu upravo djelatnika tog Zavoda. „Mi kao ustanova imamo najveći broj forenzičkih postelja, naši liječnici i specijalisti imaju bogato iskustvo i veliko znanje te ga sada imaju prilike i prenijeti.“ – rekla je ravnateljica Kovač i dodala kako će se bolnica u tom smjeru nastaviti i razvijati. Naime, uskoro započinje adaptacija i dogradnja postojećih odjela u Ravniku i njihova prenamjena u Odjel za kroničnu psihijatriju djece i adolescenata i dječju forenziku. „Projekt je to od nacionalnog značaja vrijedan 5,5 milijuna eura, a čijom ćemo se provedbom razviti u smjeru jedne važne forenzičke ustanove u RH. Sve ono što radimo je prepoznato kao kvalitetno i značajno će pridonijeti brizi o mentalnom zdravlju djece i adolescenata.“ – zaključila je ravnateljica NPB Marina Kovač.

Svojim dolaskom podršku u radu bolnice, ali i u organizaciji ovog važnog Simpozija iskazali su im i gradonačelnik Popovače Josip Mišković te predstavnica Ministarstva zdravstva Marija Coupe.
Gradonačelnik Mišković iskazao je zadovoljstvo jer se bolnica uspješno nastavlja razvijati i postaje jedan je od važnih subjekata, ne samo u Popovači, već i u Republici Hrvatskoj. „Popovača živi već 90 godina s ovom bolnicom i po njoj smo poznati. Zahvaljujući njezinom razvoju mi danas imamo unaprijeđenu kvalitetu, odnosno nadstandard, zdravstvene zaštite.“ – rekao je Mišković.

Predstavnica Ministarstva zdravstva Marija Coupe uz čestitke bolnici na uspješnom radu te projektima kojima će se dodatno razviti izrazila je i zadovoljstvo zanimljivom temom ovog Simpozija. Naime, potrebe za forenzičkom psihijatrijom izuzetno su izražene te edukacija vezana uz nju svakako je hvalevrijedna.

Simpozij je okupio veliki broj renomiranih stručnjaka iz područja forenzičke psihijatrije u Republici Hrvatskoj, a aktualizirao je teme vezane za specifična područja forenzičko-psihijatrijske medicine i prava

Dr. Domagoj Štimac predstavio je Odjel za dječju i adolescentu psihijatriju, Tija Žarković i Sanja Hrastić održale su prezentaciju Forenzička psihijatrija u NPB Popovača, a Editha Vučić i Mirjana Kozina Obradović prezentirale forenzički tretman u NPB Popovača. Ana Pavelić Tremac objasnila je ulogu psihologa u forenzičkom tretmanu, Dijana Staver prikazala je forenzičko-psihijatrijske aspekte osoba u odrastanju od 18 do 29 godina, a Elvira Koić prezentirala je vještačenje duševne boli zbog povrede časti i ugleda.
Gosti predavači koji su svojim prezentacijama i podijeljenim znanjem obogatili simpozij bili su: Lucijana Vukelić sa Županijskog suda u Sisku, Nadica Buzina iz Klinike za psihijatriju Vrapče, te Klementina Ružić i Elizabeta Dadić-Hero iz KBC-a Rijeka.

Po završetku 11 zanimljivih izlaganja, okupljeni stručnjaci prilike su imali međusobno razmijeniti svoja razmišljanja i problematiku s kojom se susreću u svakodnevnom radu.