OŠ Banova Jaruga obilježila 130. obljetnicu

Osnovna škola Banova Jaruga bogatim je programom obilježila svoj veliki jubilej, 130. obljetnicu uspješnog rada.

Uz Dane otvorenih vrata prilikom kojih su bile predstavljene raznovrsne izvannastavne aktivnosti, učenici i djelatnici pripremili su i bogat kulturno-zabavni program, natjecanja, ali i prigodan film o povijesti školstva koja u ovom naselju započinje davne 1894. godine.

„Mi smo mala škola velikog srca i vrijednih ruku, spremni na promjene, hitri u akcijama, empatični prema djeci, suradljivih kolega i osoblja škole, uvijek susretljivi roditeljima i društvenoj zajednici. Poznati smo po provedbi velikog broja projekata, stekli smo dijamantni status Eko-škole, imamo uspješnu školsku zadrugu, a sudjelujemo i u programu cjelodnevne škole.“ – istaknula je ravnateljica škole Irena Rukavina uz zahvale djelatnicima kojih ova škola trenutno broji 51 te učenicima kojih je u matičnoj i tri područne škole 137, a koji su djelić svoga rada utkali u program koji je tom prigodom prikazan.

Okupljeni su tako zaista mogli uživati u aktivnostima i proizvodima školske zadruge „Banovljansko proljeće“ koja se predstavila nakitom od prirodnih materijala, aktivnostima izrade tjestenine i šivanja, a koje se uče na domaćinstvu, raznim kemijskim pokusima, vrtlarenju, ali i onima koje se odnose na majstorske zanate, robotiku, biologiju i geografiju.

Osim toga, program je obuhvatio predstavljanje najboljih literarnih, likovnih i video radova, ali i pregršt pjesme, plesa, glume, recitiranja te prezentacije kulturne baštine Banove Jaruge i nacionalnih manjina koje žive na tom području.

Veliki jubilej OŠ Banova Jaruga čestitali su brojni gosti, od predstavnika mjesnih udruga, ravnateljica OŠ Vladimira Vidrića i OŠ Mate Lovraka s kutinskog područja, gradskih vijećnika, predstavnika izdavačkih kuća, do dekana Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Siniše Opića koji je svoj radni vijek započeo upravo u ovoj školi. „Od srca vam čestitam 130. uspješnih godina.  Republika Hrvatska ima jedan od najkvalitetnijih sustava u području obrazovanja, velesila je u području ranog i predškolskog te primarnog obrazovanja, a ova škola svojim je primjerom potvrda toga.“ – rekao je Siniša Opić.

Čestitku OŠ Banova Jaruga uputio je i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić. Tom prigodom pohvalio je trud učitelja, učenika i svih djelatnika ove škole koji raznim aktivnostima čine jednu zaista lijepu i skladnu zajednicu što itekako opravdava njihov rođendanski slogan “Mala škola velikog srca 130 godina za djecu kuca”. „Čestitam vam na dugogodišnjem uspješnom i kvalitetnom radu. Kao i do sada, Grad Kutina je tu za vas da zajedno stvaramo boljitak za dobrobit naše djece i svih djelatnika kako OŠ Banova Jaruga tako i ostalih škola na području Grada Kutine.“ – rekao je gradonačelnik Babić.

Program je završio koncertom Tamburaškog sastava „Garavi“, a sva prikupljena sredstva od ulaznica, kao i od tombola koje su se mogle tom prigodom kupiti, uložit će se u realizaciju projekta „Za ljepša školska igrališta“ čiji je cilj uređenje igrališta u Matičnoj i područnim školama.