FA Zagreb Markovac: “Bog poživi vas na stanu”

U kutinskom Domu kulture u organizaciji POU Kutina sinoć je održan cjelovečernji koncert Folklornog ansambla “Zagreb-Markovac” pod nazivom „Bog poživi vas na stanu“. Kutinska je publika imala čast pogledati jedan od najboljih amaterskih ansambala koji svojim radom doprinose očuvanju hrvatske baštine i tradicije predstavljajući se ne samo koreografijama zagrebačkog područja, nego koreografijama iz svih dijelova Hrvatske.
 Kutinčani su tako imali priliku vidjeti pjesme i plesove Baranje, Nerezina, Sesvetskog Prigorja, Kalinovca, Draganića, Konavla, Hrvatskog zagorja, Kupresa, Podravine…
U svom radu Ansambl surađuje s brojnim, istaknutim etnolozima i koreografima kako bi scenska primjena folklora imala znanstvenu osnovu i temeljila se na izvornom plesu, glazbi i običajima. Dugogodišnji mentor ansambla je prof. Ivan Ivančan. (foto: POU Kutina)

Folklorni ansambl »Zagreb-Markovac« je folklorno društvo u Zagrebu koje je član ZAFAZ-a. Nastao je spajanjem dvaju folklornih ansambala, FA »Pavao Markovac« i KUD-a »Zagreb«, nastavljajući tako neprekinutu kulturno-umjetničku djelatnost od 1945. godine. Sudionik je brojnih međunarodnih festivala te je održao niz samostalnih koncerata diljem Europe, osvojivši Grand prix na međunarodnomu festivalu u Poljskoj 1996. godine.