Održana je MoslaVina, izložba vina izvornih sorti

U Kutini je u petak i subotu održana 30. izložba vina MoslaVina, jedina izložba u Hrvatskoj posvećena izvornim hrvatskim sortama. Ove godine na izložbi se predstavlja 13 hrvatskih sorti vina. Organizaotri izložbe, Turistička zajednica Grada Kutine i Udruga vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić Kutina s ponosom ističu 62 uzorka Škrleta, izvorne sorte vina iz Moslavine. 29 uzoraka Škrleta nagrađeno je zlatnom medaljom. Najbolje ocijenjeni Škrlet prograšava se i šampionom izložbe. Škrlet Vinarije Glavica iz Kutine ove je godine šampion izložbe MoslaVina.
Antun Glavica, voditelj vinarije Glavica zahvalio je na priznanju te je rekao kako je iznimno sretan i ponosan. „10 godina je trebalo da postignemo ovaj uspjeh i ovo će biti poticaj da nastavimo, jer je sav naš trud nagrađen.“ Vinarija Glavica u svojim vinogradima bavi se ekološkim i biodinamičkim uzgojem. Tako su u Hrvatskoj prvi dobili strogi biodinamički certifikat Demetar.
Udrduga vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaižić izložbu je počela organizirati kako bi unaprijedila vinogradarstvo, vinarstvo i kvalietu vina u Moslavini. Uz predstavljanje vina na izložbama su organizirana stručna predavanja i radionice o vinogradarstvu, vinarstvu i vinskoj kulturi. U Moslavini danas više nema loših vina, kažu članovi udruge te s ponosom govore o Škrletu, Moslavcu i Dišećoj ranini, izvornim sortama iz Moslavine. Istaknuo je to Krešimir Lenić, predsjednik Udruge te je dodao kako je Škrlet danas najvažnija autohtona sorta kontinentalne Hrvatske.
Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić zahvalio je i čestitao moslavačkim vinarima na 30 godina organiziranja izložbe. Kutina i Moslavina danas su prepoznatljivi po Škrletu te su tako otovoren i nove mogućnosti razvoja ovog kraja.
Izložba izvornih vina MoslaVina posvećena je promociji autohtonih hrvatskih vina, kulture vina te na jačanje suradnje unutar regije i umrežavanje turističkih dionika s ciljem kreiranja inovativnih turističkih sadržaja. „Uz čestitke na organizaciji, čestitke upućujem i vinogradarima i vinarima koji rade na brendiranju plodova moslavačkog vinogorja.“, rekao je izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.
Hrvatska je dom mnogim autohtonim sortama koje ne rastu nigdje drugdje u svijetu. „Čast nam je promovirati ovaj kraj, a još ćemo više raditi na povećanju proizvodnje kvalitetnih proizvoda kako bi ispunili zahtjeve potražnje za istima“, naglasila je izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Magdalena Komes.
„Uspjesi naših vinara na prestižnim natjecanjima i sajmovima nisu samo uspjesi i priznanja za kvalitetu vina već su odlična promocija Republike Hrvatske u svijetu i dobra pozivnica na gastronomski doživljaj u Moslavini“, naglasio je državni tajnik pri Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak.
Autohtone hrvatske sorte vina predstavljaju bogatstvo i raznolikost vinogradarske baštine Hrvatske. Izvor su ponosa za hrvatske vinare i kulturno nasljeđe koje se njeguje i promiče potičući tako očuvanje i valorizaciju vinske baštine zemlje. „Moslavina je domovina škrleta, što se vidi po našim vrijednim vinarima i vinogradarima koji osvajaju najveća priznanja na svjetskim natjecanjima i na tome im čestitam. Oni svojim radom oplemenjuju naš ruralni prostor, a ostankom u Moslavini čuvaju naš hrvatski prostor i tako daju vrijednu poruku.“, istaknula je predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir.
Vina proizvedena od autohtonih sorti imaju potencijal dodati vrijednost i diferencirati hrvatske proizvode na globalnom tržištu. Potrošači diljem svijeta sve više cijene autentičnost i jedinstvenost, što otvara mogućnosti za izvoz visokokvalitetnih hrvatskih vina.
U prografmu Festivala vina Moslavina organizirane su brojne edukativne i zabavne radionice, vođena kušanja vina, pjesnička priredba Grozdovi i stihovi te zabavni program u kojem su koncerte izveli Parni valjak i Novi fosili.