Predstavnici portugalskih LAG-ova posjetili područje Parka prirode Lonjsko polje

U sklopu projekta suradnje “Tejo Vivo” predstavnici 5 portugalskih LAG-ova posjetili su područje Parka prirode Lonjsko polje.

U okviru studijskog posjeta 15 predstavnika tako je od 3. do 5. travnja posjetilo sva četiri posjetiteljska centra – Krapje, Čigoč, Repušnicu i Osekovo.

Suorganizator studijskog posjeta bili su Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje zajedno s LAG-ovima „Zeleni trokut“ i „Moslavina“, a koji se protežu tim područjem.

Naime, oni su u okviru projekta suradnje, a kojem je tema razvoj temeljen na prirodnoj i kulturnoj baštini močvarnog područja, odabrali Park prirode Lonjsko polje kao primjer dobre prakse.

Kako je pojasnila Anica Lenart, voditeljica LAG-a „Moslavina“, predstavnici portugalskih LAG-ova dolaze s područja sličnog Lonjskom polju, koje se proteže uz rijeku Tejo, a cilj im je to svoje močvarno područje iskoristiti u turističke i energetske svrhe.

Kako se moglo čuti, Portugalce su oduševile prirodne ljepote, život i turizam u malim ruralnim sredinama te sama gastronomija. Prilike je stoga bilo i za dogovor oko daljnje suradnje, osobito u smislu razvoja turizma, malih OPG-ova i industrije.

Goste iz Portugala u Prijemnom centru Repušnica pozdravio je i gradonačelnik Kutine te predsjednik LAG-a „Moslavina“ Zlatko Babić.