Svečana dodjela ugovora „Hrvatski branitelji – aktivni i u miru“

U organizaciji Sisačko-moslavačke županije u Sisku je 6. ožujka održana svečanost „Hrvatski branitelji – aktivni i u miru“, u sklopu koje je župan Ivan Celjak uručio predstavnicima braniteljskih udruga ugovore o financijskoj potpori za projekte i programe koji će se realizirati tijekom ove godine.

Kako je tom prilikom istaknuo, riječ je o ukupno 28 programa.

„Programi koje sufinanciramo usmjereni su na obilježavanje važnih događaja iz Domovinskog rata kojima je cilj očuvanje vrijednosti Domovinskog rata. Hrvatski branitelji žele prenijeti te vrijednosti i na mlade. Cilj je da mladi znaju tko je i na koji način stvarao našu Domovinu. Posebno smo ponosni na naš Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije i Memorijalnu sobu Domovinskog rata u kojoj se nalaze audio-vizualni postav s bogatom arhivom, fotografije te popis imena poginulih hrvatskih branitelja s područja naše županije. Važno je da djeca i učenici posjećuju Memorijalnu sobu gdje mogu učiti o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima – najvećim herojima u hrvatskoj povijesti“, rekao je župan Celjak.

Sisačko-moslavačka županija i ove će godine organizirati Sportske igre hrvatskih branitelja SMŽ u Topuskom, ali i druge aktivnosti za branitelje, najavio je župan.

„I ove godine ćemo organizirati koliko god je potrebno autobusa za odlazak u Vukovar na obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Upravni odjel za poslove župana uskoro će objaviti javni natječaj na koji će se također moći javiti udruge proistekle iz Domovinskog rata“, rekao je župan.

U ime predstavnika svih udruga koji su sudjelovali na svečanosti županu i županiji na ovoj su financijskoj potpori zahvalili predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata SMŽ i predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Nenad Bužanić te  Željko Gršić iz Udruge SJP „OSA“.

Na svečanosti su sudjelovali i učenici Osnovne škole Zorke Sever iz Popovače Marija Pavličević, Vedran Djak i Melina Zebec koji su čitali svoje pjesme na temu Domovinskog rata.