Srednjoškolci darivali krv

Prošloga je tjedna, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Kutina i Hrvatskog transfuzijskog zavoda održana prva ovogodišnja međuakcija dobrovoljnog darivanja krvi.

U utorak, 12. ožujka, akcija je održana u suradnji sa Srednjom školom Tina Ujevića i Tehničkom školom Kutina. Planirano je bilo 50 darivatelja, pristupila su 52 te su 25 darivatelja krvi – učenika, uspjela po prvi puta darivati krv. 

„Nažalost, više od polovice učenika koji su pristupili akciji darivanja krvi odbijena su iz zdravstvenih razloga, ali nas raduje iskazana želja naših učenika za darivanjem krvi i činjenica da su naši srednjoškolci prepoznali ovu humanu gestu.  Zahvaljujemo se ravnateljima Saši Samboleku i Borisu  Bertoviću i djelatnicima srednjih škola na potpori i izuzetnoj suradnji, ali ponajviše se zahvaljujemo svim učenicima koji su pristupili i bili strpljivi na akciji darivanja krvi te se nadamo će i nadalje  ustrajati  u namjeri da daruju krv.“ – istaknula je ravnateljica GDCK Kutina Katica Zeman.

Drugog dana međuakcije, 13. ožujka, planirano je bilo 90 darivatelja krvi, odazvalo se njih 96, odbijeno ih je 11 te je prikupljeno 85 doza krvi i zabilježena su 2 nova darivatelja. Tom prilikom ostvarena su dva rekordna darivanja krvi, Boris Petrović je ostvario 141. darivanje krvi, a rekorder Gojko Sarač darovao je krv 163.  puta.

Najvažnija činjenica je da su obje akcije darivanja krvi protekle u najboljem  redu te se Gradsko društvo Crvenog križa Kutina zahvaljuje svim darivateljima krvi na odazivu.