Održan seminar za voditelje i članove tamburaških orkestara i sastava

U maloj dvorani POU Kutina od 15. do 17. ožujka održan je seminar za voditelje i članove tamburaških orkestara i sastava. Za organizaciju ovog važnog kulturnog događaja bili su zaslužni KUD „Moslavina“ i krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj Hrvatski sabor kulture.

Voditelj, uvaženi maestro Vladimir Pergjun tom je prilikom polaznike upoznao s tamburom, sviranjem i metodikom rada s orkestrima te osnovama dirigiranja, uz puno praktičnog rada tijekom kojeg su svi polaznici mogli pronaći nešto za svoj gušt. Uz tradicijske pjesme i plesove obrađivale su se i kompozicije poznatih autora koje su pisane upravo za tamburaške orkestre, ali i klasična te filmska glazba.

Tom prilikom, maestro Pergjun izrazio je zadovoljstvo jer je na seminaru sudjelovalo 40 polaznika. Rekordan je to broj na događajima ovog tipa, a njegovoj važnosti posebno doprinosi činjenica da je riječ o većinom mladim ljudima, a koji su ovoga puta pokazali ono što je najvažnije, ljubav prema tamburi i tradicijskoj kulturi.

Okupljenima se obratila i Sara Blažev, stručna suradnica za glazbenu kulturu HSK. Pojasnila je kako je zapravo KUD „Moslavina“ inicirao ovaj seminar, a na Hrvatskom saboru kulture bilo je samo podržati ga, budući da je od velikog značaja. Istaknula je i kako je on za polaznike koji dolaze iz društava i orkestara koji su članovi HSK on bio u potpunosti besplatan.

Matija Krmek, predsjednik KUD-a „Moslavina“ i voditelj njihove tamburaške sekcije i Škole tambure tom je prigodom podijelio s okupljenima svoja iskustva u radu, ali i izrazio zadovoljstvo jer je KUD “Moslavina” broji veliki broj tamburaša, a što je dokaz da Moslavina ima budućnost kada je riječ o čuvanju bogate kulturne baštine, odnosno muziciranja tamburom. U prilog tome idu i glazbene škole, u kojima se podučava sviranje tambura, a čiji su učenici također bili polaznici seminara.

Dobrodošlicu u Kutinu i krovnu kulturnu i obrazovnu instituciju grada – Pučko otvoreno učilište, polaznicima i dragim gostima zaželjela je ravnateljica Sanja Feltrin, a tijekom seminara, posjetila ih je i tajnica kutinskog Gradskog saveza KUD-ova Jasminka Molnar.

Seminar je završio prigodnom podjelom potvrda o sudjelovanju te druženjem.