SMŽ u prva dva mjeseca ove godine bilježi rast broja turista

U odnosu na prošlu godinu, Sisačko-moslavačka županija bilježi rast prometa turista. Naime u siječnju i veljači zabilježen je veći broj dolazaka i noćenja.  Povijesna i kulturna baština, prirodne ljepote, ljekovita voda, odlične biciklističke rute, gastro ponuda kao i ponuda smještaja Sisačko-moslavačke županije rezultirale su sa gotovo 2600 noćenja više, uz podjednak rast broj dolazaka i domaćih i stranih turista.

U veljači je najveći porast broja dolazaka turista na godišnjoj razini bio u Sisačko-moslavačkoj županiji za 53,41%, Dubrovačko-neretvanskoj za 25,17%, Zagrebačkoj za 23,70%, Osječko-baranjskoj za 22,25% te Međimurskoj, za 22,13%. I kod noćenja predvodi po rastu u odnosu na prošlogodišnju veljaču Sisačko-moslavačka županija, gdje je ostvareno 63,10% više noćenja nego lani, u Međimurskoj županiji porast je bio 26,69%, Osječko-baranjskoj 22,96%, Varaždinskoj 22,42% te Krapinsko-zagorskoj 20,05%.

Što se tiče dolazaka turista u prva dva ovogodišnja mjeseca, najveći rast u odnosu na lani, imale su Sisačko-moslavačka, za 28,52%, Zagrebačka županija, za 18,83%, Splitsko-dalmatinska županija, za 15,79%, Dubrovačko-neretvanska za 13,08% te Varaždinska za 10,68%. U trendu porasta noćenja na godišnjoj razini također predvodi Sisačko-moslavačka županija, s rastom od 32,87%.

Ulaganja u razvoj turizma na području SMŽ se nastavljaju. Trenutno je u tijeku natječaj za dodjelu bespovratnih potpora za sufinanciranje turističkih projekata radi podizanja konkurentnosti turističkih subjekata s područja SMŽ kroz ulaganja koja imaju za cilj unapređenje standarda i kvalitete turističke ponude postojećih turističkih subjekata, te unapređenje promidžbe turističke ponude Sisačko-moslavačke županije.

Neki od najposjećenijih turističkih mjesta ili mjesta sa najboljom turističkom ponudom bili su dio projekata ili projekti Razvojne agencije SIMORA i Regionalnog koordinatora SMŽ poput Posjetiteljskog centra “Crna roda Osekovo” kroz kojeg su u području Parka prirode Lonjsko polje izgrađeni prekrasni vidikovci ili Prezentacijsko-edukativni centar NATURA u Petrinji. Tu je i izgradnja biciklističkih staza i popratne infrastrukture, razvoj ruralnog turizma…

Veliku analizu pročitajte na portalu župan.hr.